EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Произведено в България" за руските санкции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Произведено в България" за руските санкции

mail11:00 | 12.08.2014прегледи 674 коментарикоментари 0


Членовете на Сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" са сериозно обезпокоени от последствията, които могат да настъпят за българските производители заради наложеното ембарго от страна на Русия за внос на определени групи хранителни стоки от страни от Европейския съюз. Това се посочва в декларация от сдружението до медиите.
На пръв поглед българският износ за Русия на такива стоки е малък. Той обаче помага за оцеляването на много малки и средни фирми от хранителния бранш, посочват от "Произведено в България".
От сдружението настояват правителството да не мълчи и да гледа безучастно, а да предприеме съответни мерки, на националнои на съюзно ниво за защита и компенсации на българските производители.
Няколко десетки малки и средни предприятия в България положиха значителни усилия, отделиха време и средства, за да стъпят на руския пазар, който се очертаваше като много перспективен. Въвеждането на санкциите води до огромни, за размера на тези компании, загуби, по-малко работни места и може би дори и до фалити, пише в декларацията.
Колкото и малък да е българският износ от тези групи стоки излизането от руския пазар означава, че това е за дълго, ако не и завинаги. Тези български производители следва да пренасочат износа си за други пазари.
Руските санкции засягат продукция в страните от ЕС, оценявана в рамките между 12-14 млрд. евро. Очевидно е, че ще се формират свръхзапаси и свръхпроизводство на един общ пазар, част от който е и България. Свръхпредлагането без съмнение ще изостри конкуренцията. Ще се създадат условия за прилагане на нелоялни търговски практики. Като знаем каква е ситуацията на българския пазар и практиката на мултинационалните вериги, опериращи на него, опасенията ни са, че България ще бъда "залята" от стоки на дъмпингови цени, посочват от сдружението. Силно субсидираното и подпомагано от правителствата на съответните държави производство може да си позволи това, но българските производители едва ли ще издържат на подобен натиск, смятат от "Произведено в България".
От организацията обвързват ситуацията и с геополитическото противопоставяне, което според тях навлиза в по-остра фаза, а България трябва да има визия и план, какво да прави, ако противоречията между Русия - ЕС се задълбочат.
Правителството не може да бъде само наблюдател на този процес и да чака какво ще реши Брюксел, обобщават от сдружението. Според тях редица страни от ЕС вече са поставили въпрос за компенсации на техните производители или за съдействие от страна на Брюксел за търсене на алтернативни пазари. Това според тях следва да направи и българското правителството.
От Съюз "Произведено в България" припомнят още, че въпреки четиригодишния труд на организацията все още няма законодателство, което да създава условия за равнопоставеност на българските производители, да съдейства за създаването на нормална конкурентна среда на българския пазар. Нелоялните търговски практики у нас често са правило, което някои високопоставени политици попречиха да бъде променено, се посочва в декларацията.



 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161