EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектът „Син коридор“ се ускорява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът „Син коридор“ се ускорява

mail18:40 | 25.10.2023прегледи 658 коментарикоментари 0


Инвестиционният фонд за Западните Балкани (WBIF), съвместната инициатива на ЕС, финансови институции, двустранни донори и бенефициенти, която има за цел да съдейства за хармонизацията и сътрудничеството в инвестициите за социално-икономическото развитие на региона, координира финансирането на отсечката Мурикан - Лежа от Адриатическо-йонийската автомагистрала, част от основната европейска пътна мрежа, предаде за БТА албанската агенция.

Според публикация на Инвестиционния фонд за Западните Балкани общата стойност на проекта е 255,1 милиона евро, като 127,9 млн. евро от тях ще са заеми. За останалите 100 милиона евро албанското правителство кандидатства за грант от Инвестиционния фонд за Западните Балкани. Освен това албанското правителство ще предостави 30,3 милиона евро от бюджета на страната.

Крайният срок за завършване на тази важна ос е 2029 г. Отсечката Мурикан - Лежа ще бъде с дължина 41 км, като се предвижда да се изградят и успоредни пътища от двете страни на автомагистралата за включване в нея от съседните населени места.

Инвестиционния фонд за Западните Балкани финансира чрез безвъзмездна помощ на стойност 1,6 милиона евро изготвянето на оценка за въздействие върху социалната и околната среда.

Проектът „Син коридор“ най-накрая навлезе в конкретна фаза, отбелязва АТА. В отсечката Тумана - Кашар работата продължава с бързи темпове, като  повече от 40% от строителните дейности са приключили. За отсечките Милот - Тумана / Кашар - Лекай / Лекай - Фиер приключи търга за изпълнители и се подготвят договорите за започване на работа.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158