EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектът PV LEGAL заработи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът PV LEGAL заработи

mail10:30 | 20.05.2011прегледи 979 коментарикоментари 0


Стартиралият през юли 2009 г. проект PV LEGAL даде възможността на някои страни като Гърция и Словения да подобрят своята правно-административна рамка за развитие на фотоволтаични системи. В Гърция, от лятото на 2010 г., процедурите за жилищни системи са опростени- създадена е процедура „всичко на едно гише” с цел намаляване на процедурата до една единствена стъпка, фотоволтаичните инсталации в автономните острови, вече са разрешени. Процедурата за инсталиране на фотоволтаични системи върху сгради с историческо значение също е опростена. В Словения, от септември 2010 г., фотоволтаични системи, по- малки от 1 МВ вече не се нуждаят от разрешение за строеж, като тази стъпка беше основно препятствие по пътя на развитие на малките и средни по размер системи.
Въпреки това, в някои случаи като в Испания или в Чешката Република се потвърждава,
че процедурите са значително утежнени, както че и до днес за някои проекти не е възможно да се получи разрешение за присъединяване към мрежата, като по този начин се въпрепятства развитието на пазара. Оказва се, че тези пречки неотдавна са били съзнателно въведени от националните власти, за да се забави или дори да се спре по-нататъшното развитие на фотоволтаиката.
Консорциумът PV LEGAL публикува нова актуализация на базата си данни. Проектът предоставя изключително изчерпателна база данни, свързана с административните бариери, затрудняващи развитието на фотоволтаични системи в Европа. Тя обхваща 12 страни- членки на ЕС, повечето от които са сред големите фотоволтаични пазари в Европа: България, Чешката Република, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Словения, Испания и Обединеното кралство.
Направената сегментация на пазара с цел анализ на процедурите е близка до реалността
на системните разработчици и инсталатори/внедрители: базата данни преминава през процеси срещащи се при разработването на малки жилищни системи, средни по размер покривни инсталации и големи наземни системи. За всеки сегмент и всяка страна, базата данни съдържа детайлно описание на процедурите, правната уредба и средствата за защита, продължителността и разходите за всяка една стъпка, която е неоходимо да бъде предприета за развитието на фотоволтаичните системи в държавите по проекта PV LEGAL. Като цяло базата данни е най-изчерпателната от всички налични към момента в общественото пространство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg