EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проект за еврофондовете до 2 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проект за еврофондовете до 2 месеца

mail12:45 | 13.09.2013прегледи 533 коментарикоментари 0


В срок до два месеца зам.-министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова трябва да представи пред Народното събрание актуализирания вариант на проекта на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 година. Това се посочва в решение на парламента, прието след дебат, по повод преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014 - 2020 година и българската позиция по темата, предаде Агенция „Фокус”. Парламентът задължава още в срок до два месеца вицепремиерът Златанова да представи пред Народното събрание и проекта за разпределение на ресурсите по предвидените Оперативни програми за периода 2014 - 2020 година. Решението на Народното събрание гласи още, че Министерският съвет трябва да обсъди ефектите и ползите от допълнително фокусиране на целите и концентриране на ресурсите в рамките на споразумението за партньорство на Република България, насочени към подобряване на професионалната квалификация на работната сила и облекчаване на инвестиционната среда в страната. Отново в срок до два месеца резултатите трябва да се докладват пред Народното събрание.
Парламентът прие и предложението от ГЕРБ решението да бъде допълнено с точка 4, която да задължи зам.-министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова в срок до два месеца да представи доклад за напредъка по изпълнение на предварителните условия за средствата от Европейския съюз за следващия програмен период, както и за напредъка по интегриране на политиките по околна среда и изменение на климата и за приноса на интегрирания подход за териториално развитие във фондовете за кохезионна политика за периода 2014 - 2020 година във фазата на програмиране и изпълнение на Оперативните програми.

Същевременно стана ясно, че България ще получи 32 милиона евро за периода 2014-та-2020-та година по програмата "Храна за бедните", съобщи БНР. Програмата ще се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика и финансирането е от Европейския социален фонд, по който страната ще получава европари. През следващия програмен период през 2014-2020 година общините, които не попадат в обхвата на определението за селски район ще получат европейски средства за няколко основни дейности от програмата "Регионално развитие", посочи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова: „Социална инфраструктура, образователна инфраструктура, транспорт – градски и мерки за икономически растеж. Няма да бъдат допустими ВиК. Идеята е до 20% от ресурса на интегрираните планове да бъдат заделяни.”
С най-голяма степен на подготовка на европрограмите, които ще се финансират от 2014-та година са "Регионално развитие", "Човешки ресурси" и "Околна среда". Не са изпратени за съгласуване с ЕK програма "Конкурентоспособност на икономиката" и новите програми "Образование и наука" и "Добро управление", която включва развитие на електроните административни услуги. За да се намали рискът от загуба на европейски средства през сегашния период до края на 2013 година са предприети мерки със срок за изпълнение за всяка от програмата, добави още Зинаида Златанова: „Разрешихме с решение на МС наддоговаряне в размер на 10% по всички програми, защото това ни дава гъвкавост”.
По програма "Околна среда" се прави анализ за прехвърляне на европейски средства от схемата за финансиране на депа за отпадъци към "Техническа помощ". По програмата "Конкурентоспособност на икономиката" ще се ускори изплащането на европари по проектите, по които се изпълняват.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg