EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продължава спадът на потреблението на цимент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава спадът на потреблението на цимент

mail10:39 | 29.03.2010прегледи 701 коментарикоментари 0


Продължава спадът  в потреблението на  цимент в България, коментираха пред БТА експерти в бранша. 
Според анализ на австрийското електронно издание pr-inside.com. обаче проекти с участието на Европейския съюз ще вдигнат потреблението на цимент  в България.
В публикация от средата на март се посочва, че в страните от Централна и Източна Европа през идните пет години потреблението на цимент ще бъде стимулирано от  инфраструктурни проекти, частично финансирани от ЕС, въпреки че строителството на жилищни и нежилищни обекти ще остане слабо. Изданието отбелязва, че тази година в шестте страни се очаква леко нарастване на пазара, което ще бъде последвано от растеж от близо 10 процента през 2011 година.
По данни на Българската асоциация на циментовата индустрия /БАЦИ/ през миналата година спадът на потреблението на цимент в страната е между 37 и 38 на сто като отрицателната тенденция се запазва и през първите месеци на тази година, каза
за БТА Владимир Старирадев, изпълнителен секретар на БАЦИ.
Производителите на цимент в България се надяват, че ако се положат повече усилия за съживяване на строителството и особено за осъществяването на публичните инфраструктурни проекти, това би довело до ръст в потреблението на цимент,  коментира Старирадев.  
За съжаление обаче засега няма някакви видими признаци за сериозно раздвижване в използването на европейските фондове, а националните са твърде оскъдни, допълни изпълнителният секретар на БАЦИ.
Старирадев отбеляза, че в много страни при тези условия на криза строителството се смята за основен лост за съживяване на икономиката, защото секторът ползва основно местни материали, продукция и работна ръка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055