EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продължава покачването на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава покачването на цените

mail18:00 | 01.01.2011прегледи 1216 коментарикоментари 0


През последния месец на 2010 г. се запазва тенденцията на покачване на цените на част от основните хранителни стоки, която наблюдавахме през втората половина на изтичащата година, информират от ДКСБТ.
В сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст на цените на олиото, брашното, млечните произведения, рибата и пилешкото месо. По-ниски през тази зима са цените на месните произведения, яйцата, захарта, фасула и ориза. Поскъпване на годишна база има при всички
български плодове и зеленчуци. През декември се запазва тенденцията на плавно покачване на цената на едро на брашното и слънчогледовото олио, като спрямо ноември поскъпването на брашното е с 1.2%, а на олиото с 3.6%.
Средномесечно покачване на цените се наблюдава при варивата и ориза в диапазона 1 - 4% и на захарта с 2.2%. Поскъпване през декември, спрямо ноември е отчетено при млечните произведения, като при кашкавал"Витоша" то е по-силно изразено в края на месеца. През декември, в сравнение с ноември, е регистриран известен спад на цените на месните произведения с около 1%, а без промяна спрямо предходния месец остава цената на яйцата и каймата.
Най-голямо покачване на цените в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано при слънчогледовото олио - 43% и брашното - 28%. В диапазона 19 - 28% е поскъпването на годишна база на лещата и млечните произведения, а с около 6 - 10% по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и рибата.
През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и яйцата - 25%, захарта, ориза и фасула 2 - 4%. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10.3%).
Цените на малотрайните колбаси и шпековия салам са с около 3 - 4% по-ниски в сравнение с миналата година. През м. декември, спрямо предходния месец се наблюдава покачване на цените на картофите и чесъна с около 9 - 10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици е 5 - 6%% и на зелето (5%).


 


Тагове: цени, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg