EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продажбите на коли в ЕС и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продажбите на коли в ЕС и България

mail15:34 | 20.09.2018прегледи 986 коментарикоментари 0


През юли и август растежът на регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) се ускори значително, като подем беше отчетен в три от петте водещи европейски пазари. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчитат пореден ръст в рамките на настоящата година на продажбите и регистрацията на нови автомобили и в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през юли с 10,5% на годишна база, като през седмия месец на годината бяха регистрирани нови 1 277 074 автомобила. Агенцията ACEA отбеляза, че през юли беше отчете растеж и в петте водещи европейски автомобилни пазара, като най-солиден беше в Испания (повишение с 19,3%), следвана от Франция (18,9%) и Германия. По-слабо повишение отбелязаха продажбите на нови автомобили в Италия (с 4,7%) и във Великобритания (с 1,2%).

ACEA представи и данните си за август, според които регистрацията на нови автомобили в ЕС през най-слабия откъм продажби месец на годината отбелязаха изненадващо силен ръст от 31,2% на годишна база до 1 134 288 броя. От агенцията посочват, че най-вероятното обяснение за извънредно здравия растеж е свързано с въвеждането на новите т.нар. WLTP тестове, които се прилагат при регистрацията на всички нови автомобили от 1-ви септември тази година.

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод това означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили. С оглед на стартиралите от началото на настоящия месец нови WLTP тестове, някои автомобилни производители предлагаха през август моторни превозни средства на извънредно атрактивни цени. В резултат на това беше регистриран толкова силен растеж на новорегистрираните автомобили в редица страни от ЕС, включително и в петте водещи пазара.

В рамките на първите осем месец на настоящата година регистрацията на нови автомобили в ЕС се увеличи с 6,1% до 10 860 953 броя благодарение най-вече на необичайно силните продажби през летните месеци след отчетената преди това известна слабост в автомобилния сектор. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през периода януари - август с 14,6%, следвана от Франция (повишение с 8,9%) и Германия (с 6,4%), докато регистрацията на нови автомобили в Италия се сви с 0,1%, а във Великобритания - с 4,2 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България продължиха да нараства със солидно темпо и през последните два летни месеца, като през юли те се увеличиха спрямо година по-рано с 10,3% до 2 716 броя, а през август - с цели 23,2% до 2 887 броя.

За първите осем месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 21,1% до 23 685 спрямо 19 556 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена единствено от Румъния (ръст с цели 47,5%), Литва (с 32,2%), Унгария (с 31,0%), Гърция (с 23,9%) и Хърватия (с 22,6%).

Трябва да се има предвид, че продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика, като данните за юли и август сякаш сигнализират за известно подобряване на икономическия растеж в ЕС през третото тримесечие след относително слабото първо полугодие.

Лидер при продажбите на нови автомобили през август е френската автомобилна групировка Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia, с ръст на продажбите с цели 57,8%, следвана от германския автомобилен гигант Volkswagen AG (с повишение на продажбите през август с 41,0%). Солидно повишение с 39,8% на годишна база бележат и продажбите на нови автомобили от страна на италианската FCA Group, докато продажбите на BMW Group се повишиха със скромните 6,5%, а на Daimler Mercedes дори се свиха с 2,8 на сто.

Увеличението на продажбите на автомобили от страна на Volkswagen AG е придружено и от нарастване на общия пазарен дял на компанията през август до 27,1% от 25,2% година по-рано, като германският гигант остава лидер на пазара на автомобили в рамите на ЕС. Това е знак, че водещият европейски производител на автомобили продължава да се възстановява от най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на компанията, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Продажбите само от марката автомобили Volkswagen се повишиха през август с цели 46,2% на годишна база до 142 498 броя автомобили, като за първите осем месеца на годината те нараснаха с 15,0% до 1 270 967.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006