EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продажбите на автомобили намаляват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продажбите на автомобили намаляват

mail15:44 | 10.09.2009прегледи 489 коментарикоментари 0


Приходите от продажби в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" за юли 2009 г. по предварителни данни на Националния статистически институт намаляват със 17.7 на сто спрямо същия месец на предходната година.
В търговията на дребно намалението от 9.2 на сто се дължи на регистрирания спад във всички съставни дейности, с изключение на търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, която отбелязва ръст от 2.9 на сто.
Отрицателните темпове се движат в границите от 0.5 на сто за търговията с фармацевтични и медицински стоки до 20.9 на сто за търговията с компютърна и комуникационна техника. В търговията с автомобилни горива и смазочни материали намалението е 6 на сто, а дейността формира около 25 на сто от обема на приходите.
В търговията на едро се наблюдава спад от 16.9 на сто, заради на отрицателните темпове във всички съставни дейности. В търговията с нехранителни потребителски стоки и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, намалението е незначително, съответно 3.1 и 4.1 на сто, като двете дейности създават около 40 на сто от обема на приходите.
По-голям спад е регистриран в търговията с машини, оборудване и части за тях - 28.9 на сто, търговията с компютърна и комуникационна техника - 27.5 на сто, и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) - 23.8 на сто, които заедно формират около половината от обема на приходите.
В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, намалението достига 43.2 на сто и се дължи предимно на отчетения спад в търговията с автомобили и мотоциклети - 43.8 на сто, тъй като дейността създава около 93 на сто от обема на приходите.
През юли 2009 г. приходите от продажби нарастват с 5.6 на сто в сравнение с предходния месец, в резултат на отчетените положителни темпове и в трите основни търговски дейности.
Увеличението е най-голямо в търговията на едро - 6.6 на сто и до голяма степен определя величината на общото нарастване, поради високия относителен дял на дейността в обема на приходите - около 70 на сто. В търговията на дребно и търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, нарастването е съответно 4.5 и 0.4 на сто.
За периода януари юли 2009 г. приходите от продажби намаляват с 12.6 на сто спрямо същия период на предходната година. Това се дължи на регистрирания спад във всички съставни дейности, с изключение на търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, които нарастват съответно с 2.9 и 0.1 на сто, а също и на търговията на едро с нехранителни потребителски стоки, която запазва равнището си от сравнявания период на 2008 година.
В търговията на дребно и търговията на едро намалението е съответно 8.2 и 10.6 на сто, а при търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт, спадът достига до 36.1 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg