EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Продавачите на готови имоти намаляват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продавачите на готови имоти намаляват

mail10:05 | 13.02.2017прегледи 1770 коментарикоментари 0


Цените в София през 2016 г. нараснаха с допълнителни 7-10%, като по-голямата част от покачването бе регистрирано в първото полугодие на 2016 г. Във втората половина от годината и особено в последното тримесечие ръстът стана чувствително по-слаб. Същата тенденция бе валидна и за останалите големи градове в страната, но повишението на нивата там варираше между 4% и 7%. През 2017 г. се очаква ценовите нива да се стабилизират допълнително. Това съобщават от АДРЕС Недвижими имоти.

Промените в облика на столицата – обособяването на бизнес зони, планирането и изграждането на метрото, донякъде рефлектираха и в предпочитанията на купувачите при изобра им на квартал. Лозенец „се завърна“ като един от желаните райони за покупка на жилищен имот. На общия фон изпъкна и зоната около кръстовището на бул. Черни връх и ул. Сребърна. Центърът, Изток и Изгрев вече няколко години също поддържат интереса на клиентите сериозен, като в 2016 г. тенденцията се затвърди. Във фокуса на желаещите да се сдобият с дом традиционно бяха и Младост и Люлин, както и по-отдалечените жилищни комплекси като Овча купел. Заинтересоваността на купувачите към последния квартал обаче се засили осезаемо след старта на третия лъч на метрото.

Една от причините за по-значителен ръст в цените в някои софийски райони се корени в появата на сериозни обеми ново строителство, посочват от агенцията. Много инвеститори през 2016 г. заложиха на обекти във високия ценови сегмент – над 1200 евро на кв.м. „Много е вероятно съвсем скоро да усетим сериозен дефицит на достъпно ново строителство, предназначено за хора с ниски и средни доходи. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите се концентрират основно върху по-платежоспособните клиенти. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък – те ще открият много бърза реализация“, казва Георги Павлов.

На годишна база е намалял броят на продавачите на готови вече имоти. „Хората, които продават апартаментите си, намаляха за последната година с около 25%. Причината за повечето от тях е, че очакват допълнителен ръст в цените. В същото време, отмина периодът на продажби поради спешна нужда от средства, доходите на тези продавачи са стабилни, те не бързат и искат да сключат по-изгодна сделка. Нивата днес обаче надали ще претърпят допълнително покачване, а много купувачи се надяват на спад в скоро време. Затова е по-добре индивидуалните продавачи на готови жилища да се ориентират към сделка“, казва Доника Григорова, мениджър Обслужване на клиенти.

Според експертите, повишаването на обемите ново строителство частично ще забави продажбите. Днес по-голямата част от качествените проекти на надежни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Но насищането на пазара, което вече започна, ще бъде причина все по-често да виждаме непродадени имоти, макар с разрешение за ползване. „Активността на пазара е безспорна, но това не бива да заслепява продавачите – те трябва винаги да бъдат в крак с доста динамичните пазарни тенденции и да са наясно, че разпродаването „като топъл хляб“ няма да бъде константа“, казва Георги Павлов. Удължаването на периода на продажба за готово строителство вече е видима тенденция и в данните за 2016 г.

Въпреки това, поради стабилния интерес и спирането на ценовия ръст, за нов балон на пазара не може да се говори – както днес, така и в по-дългосрочен план, посочват от експертите. Дори и по-бавно, сделките ще увеличат броя си през 2017 г.

Драстични промени в профила и поведението на купувачите не се наблюдаваха, казват още от компанията. Все пак бе налице изменение в сезонността на сделките. „Преди пикът на покупките традиционно беше в по-топлите месеци от годината“, казва Доника Григорова. „През 2016 г. обаче най-сериозна бе активността през февруари, март и ноември, а именно август беше по-слаб. Предстои да видим дали тази тенденция ще се повтори и през 2017 г., за да анализираме причините“, казва Григорова.

Със 7% на годишна база нарасна делът на сделките над 100 000 евро. Покачи се и процентът на закупените имоти между 70 000 и 100 000 евро – 27% при 19% през 2015 г. За сметка на това намаляха жилищата, продадени на цена между 30 000 и 50 000 евро – през 2016 г. те бяха едва 23% от всички при 32% година по-рано.

Раздвижването на жилищния пазар бе характерно не само за София, но и за останалите големи градове, посочват от агенцията. За около 6500 жилищни единици са издадените разрешителни за строеж в столицата в рамките на 2016 г. Този показател за цялата страна е над 18 000 жилищни единици. От компанията очакват по-сериозна да бъде активността през 2017 г. в морските градове, както и в Пловдив, който все по-устойчиво се позиционира като алтернативна на столицата бизнес дестинация.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888