EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Програмната реч на Меркал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програмната реч на Меркал

mail13:45 | 18.12.2013прегледи 947 коментарикоментари 0


Европейските политики ще бъдат "едни от най-важните въпроси", с които ще се занимава Германия през следващите четири години, съобщи германският канцлер Ангела Меркел в първата си реч в Бундестага като канцлер за трети пореден мандат. Меркел подчерта, че Европа е отбелязала значителен напредък, чиито първи резултати се виждат в Ирландия и Испания, но кризата все още не е преодоляна.
Потвърждавайки прогнозите на германски наблюдатели, че третият й мандат ще бъде фокусиран върху европейските политики, Меркел призова страните членки на Европейския съюз да се ангажират с обвързващи споразумения за икономически реформи, предаде Ройтерс. Тя посочи, че спешно трябва да бъдат преодолени "вродените дефекти" на единната европейска валута евро.
Според германския канцлер са необходими промени в учредителните договори на ЕС, за да се извършат необходимите за това промени в европейските структури. Ангела Меркел призова за "еволюция" на договорите в посока на по-голяма интеграция. "В Европа сме в ситуация, когато всеки казва "можем да направим така, че всичко да се развие, но единственото нещо, което не може да бъде променено, са договорите", каза канцлерът. Тя направи тези изявления преди да посети Париж в подготовка за
Европейския съвет в четвъртък, отбелязва Франс прес. Агенцията уточнява, че Франция е сред страните членки, които са против промените в институционната архитектура на ЕС. Париж се опасява, че европейските избиратели ще отхвърлят на референдум увеличаването на правомощията на Брюксел.
"Знам, че понякога е трудно да се прокарат промените в договорите на вътрешнонационално ниво, но който иска повече Европа, трябва да бъде готов да промени законодателството за определени правомощия", посочи Ангела Меркел.
В речта на Меркел намери място и темата за Украйна. ИТАР-ТАСС откроява изразеното от Меркел съжаление заради отказа на Киев да подпише споразумението за асоцииране с Европейския
съюз. Агенцията отбелязва и коментара на канцлера по повод подписаните вчера споразумения между Украйна и Русия, според които Русия ще изкупи украински държавни облигации за 15 милиарда долара и ще намали с около една трета цената на природния газ, доставян за Украйна. Не бива да се допускат
ситуации на избор "между един или друг вариант", подчерта Меркел и заяви, че Германия ще работи в тази посока. Меркел посочи, че предложението на ЕС за асоцииране с Украйна остава в сила и призова Киев да гарантира правото на гражданите да протестират.
 


Тагове: Меркел, реч
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg