EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Програма по безопасност и здраве при работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програма по безопасност и здраве при работа

mail17:30 | 08.05.2013прегледи 435 коментарикоментари 0


Правителството прие Националната програма по безопасност и здраве при работа за 2013 г.
Основна цел на документа е превенцията на свързаните с работата заболявания, професионални болести и трудови злополуки. За постигането й ще се изпълняват мерки в следните приоритетни области:

- гарантиране на правилното прилагане на законодателството в областта на безопасните и здравословни условия на труд;

- ефективно управление на професионалните рискове, в т. ч. и на новите и увеличаващи значението си рискове на работното място;

- насърчаване на промените в поведението на работещите и работодателите към прилагане на подход, насочен към укрепване на здравето и работоспособността.

Изпълнението на мерките по приоритетите на програмата ще допринесе за намаляване на:степента на професионалните рискове и повишаване на защитата на работещите, на размера на загубеното работно време в резултат на отсъствие от работа поради временна нетрудоспособност, на броя на лицата, напускащи предприятията поради лоша работна среда или преждевременно пенсиониране и неработоспособност (инвалидност), на разходите на работодателите за съдействие при завръщане на работа (консултации, обучение, приспособяване към работното място), на загубеното производствено време, непроизведената продукция и неизвършените услуги като следствие от събитие, което завършва с травма, на осигурителната и застрахователната тежест и др.
В програмата са очертани ангажиментите на държавните органи, работодателските организации, организациите на работниците и служителите, неправителствените организации и др. за осигуряване на благосъстоянието при работа, като се отчитат промените на работното място и възникването на нови професионални рискове в условията на икономическа криза.
Програмата включва и доразвива изпълнението на основните приоритети от Стратегията по безопасност и здраве при работа 2008-2012 г., като следва и новите насоки за развитие на политиката на Европейския съюз. Тя е съобразена и с препоръките на Международната организация на труда за насърчаване на безопасните и здравословните условия на труд.
Документът е публикуван в Портала за обществени консултации./Пресцентър МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg