EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Програма "Интелигентна енергия – Европа" 2012 отворена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програма "Интелигентна енергия – Европа" 2012 отворена

mail12:30 | 28.12.2011прегледи 1172 коментарикоментари 0


Програмата "Интелигентна енергия – Европа (2007-2013)" е един от основните инструменти за ефективно използване на енергията и по-широкото използване на нови възобновяеми източници на енергия. Програмата предоставя възможности за съфинансиране на неинвестиционни проекти в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници и устойчивия транспорт. Подпомага се и изпълнението на инвестиции в устойчива енергия на местно ниво.
Общият бюджет на програмата за 2012 г. е 67 милиона евро. Финансовата помощ може да покрива до 75% от общия размер на разходите по проекта. Изключение от това правило прави само новата инициатива, насочена към разработване и прилагане на национални схеми за квалификация на кадри в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници в строителния сектор (BuildUp Skills). За нея съфинансирането е до 90% от общите приемливи разходи.
Максималният срок за изпълнение на проектите, съфинансирани от "Интелигентна Енергия – Европа" е 36 месеца от датата на подписване на споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ.
За участие в програмата е необходимо създаването на екип от поне три независими организации или фирми, регистрирани в три отделни страни-участнички в програмата - страните от Европейския съюз, както и Хърватска, Македония, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. Изключение от това правило през 2012 г. се прави за предложения по новите инициативи за квалификация на кадри и за мобилизиране на инвестиции в устойчива енергия на местно ниво. Първата инициатива изисква създаване на екип от независими юридически лица, регистрирани в една или повече страни-членки, втората позволява кандидатстване от една и няколко местни администрации (общини, провинции, региони) от една страна или повече от една.
Изпращането на проектните предложения става само чрез използване на специализирана система в интернет.
Крайната дата за изпращане на проектни предложения от пита "проекти за разпространение" за 2012 година е 8 май 2012 г., 17:00 (Брюксел – местно време).
За инициативите BuildUp Skills – България може да бъде бенефициет само по втората тема със срок до 30 април 2012 г.
Повече информация можете да намерите на сайта на ЕК.
Национални контактни лица:
Милена Цолева, държавен експерт "Енергийни политики, стратегии и проекти" (m.tzoleva@mee.government.bg);
Антония Мойнова, държавен експерт "Енергийни политики, стратегии и проекти" (a.moynova@mee.goevrnment.bg).
 


Тагове: програма,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039