EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнозите на ЕБВР за региона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнозите на ЕБВР за региона

mail15:45 | 30.10.2012прегледи 467 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата си за икономически растеж на Румъния за тази година от 0,8%, колкото прогнозира през юли, на 0,5%, заради кризата в еврозоната, положението в земеделието и политическата нестабилност, предаде агенция Медиафакс. Същевременно прогнозата за растеж в България от 1,2% се запазва. Банката дава малко по-добра прогноза за развитието на румънската икономика през следващата година, когато очаква ръст
от 1,9%, след като в предишен доклад бе прогнозирала растеж от 1,8%.
Забавянето в еврозоната, значителният спад на земеделската продукция и нарасналата политическа нестабилност повлияха силно за понижаване на растежа на Румъния тази година. В момента се очаква БВП да нарасне само с 0,5%, въпреки солидните резултати през второто тримесечие. Финансовата подкрепа на Международния валутен фонд (МВФ) и други международни финансови институции осигуриха важна защита, особено в светлината на ограничените финансови връзки със страните от еврозоната, се посочва в доклад на ЕБВР.
МВФ има по-оптимистични прогнози за Румъния за тази година, отбелязва агенция Медиафакс и посочва, че според оценките на Фонда растежът в Румъния тази година ще бъде 0,9%, а догодина - 2,5%.
Икономическият растеж в региона, в който работи ЕБВР, ще се забави от 4,6% миналата година на 2,7% през тази, като ще бъде последван от слабо възстановяване - на 3,2% следващата година, вследствие на кризата в еврозоната, която ще засегне икономиките на страните в Централна Европа и балтийските държави, страните от Източна и Югоизточна Европа, държавите в Кавказ, Турция, Русия и Централна Азия, както и Мароко, Тунис, Египет и Йордания.
В Централна и Източна Европа повечето държави ще регистрират по-нисък ръст на БВП от очаквания първоначално, тъй като базисният сценарий за еврозоната се е влошил отново, се посочва в доклада. Редица страни в региона ще регистрират свиване на икономиката си тази година - Сърбия с 0,7%, Унгария - с 1,5%, Хърватия - с 1,9% и Словения – с 2,5%.
ЕБВР запазва прогнозата си за ръст в България от 1,2%, докато прогнозата за Полша се е влошила от 2,9% на 2,5%, според оценките на ЕБВР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg