EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Прогнози на СБ за Украйна и Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнози на СБ за Украйна и Русия

mail14:30 | 13.06.2014прегледи 1037 коментарикоментари 0


Икономиката на Украйна през текущата година ще понесе тежък спад, който след това ще последва постепенен растеж. Това се посочва в доклада за перспективите пред световната икономика, публикуван от Световната банка (СБ), предаде ИТАР-ТАСС. Според данните в доклада през 2013 г. украинската икономика е отчела нулев растеж, а през текущата година може да се срине с минус 5%. Сред ключовите фактори, влошаващи прогнозата спрямо януари 2014 година, според авторите на доклада са загубата на достъп до най-големия износен пазар - руския, рязкото повишаване на цените на внасяния газ и поевтиняването на стоманата и пшеницата, които са основните износни стоки на Украйна.
Обезценяването на националната валута, шоковете, свързани с доставките на газ от Русия, както и ликвидирането на топлинните субсидии, действащи в страната, ускоряват темпа на инфлация, подкопават доходите на гражданите и подтискат потребителското търсене. Освен това слабият банков сектор ограничава развитието на кредитите и инвестициите дори при условие, че все пак беше избегната криза в този сектор, според анализаторите на СБ. Същевременно експертите на институцията в средносрочен план очакват немалък икономически растеж, който обаче няма да успее да покрие изцяло срива от тази година. За 2015 г. се прогнозира растеж на украинската икономика от 2,5%, а през 2016 г. - от 4%.
Засилването на санкциите на ЕС спрямо Русия ще се отрази отрицателно на руската, както и на европейската икономика, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирайки прогнозата на СБ.
"Търканията между Русия и Украйна доведоха до ограничени санкции (спрямо Москва) от САЩ и ЕС. Потребителските и финансовите пазари извън тези държави засега не са усетили сериозно влияние от събитията", установява документът.
Сега приходите на Русия от продажба на петрол са 9% от общия БВП и 25 процента от бюджетните приходи. Загубата на европейския пазар за износ може да доведе до понижаване на на тези показатели с 10 процента от обема на БВП, очакват анализаторите.

За 2014 г. се очаква растеж на руската икономика от 0,5 на сто, която според предварителни оценки през 2013 г. е нараснала с 1,3 на сто.
За 2015 г. и 2016 г. се очаква ускоряване със съответно 1,5 на сто и 2,2 на сто.
Икономиките на страните от Общността на независимите държави (ОНД) също са изправени пред сложен период. "Сред развиващите се страни от ОНД се наблюдава забавен темп на икономически растеж", посочва докладът. Сред основните фактори, довели до това положение, са забавеното развитие в държавите, основни търговски партньори (най-вече Русия и Китай - бел. ИТАР-ТАСС), геополитическите търкания, поевтиняването на металите и минералите", отбелязват експертите на СБ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg