EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прогноза:Под 2 лв. за литър бензин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза:Под 2 лв. за литър бензин

mail14:38 | 22.12.2015прегледи 3491 коментарикоментари 0


Цената на петрола, добиван в Северно море, падна до най-ниското си равнище от 11 години. Февруарските доставки на сорта "Брент", чиято стойност влияе на европейския пазар, поевтиняха до 36 долара и 16 цента за барел.

Американският лек суров петрол също задържа ниските си стойности, като от началото на годината този сорт е поевтинял с близо 35%. Спадът на световните цени на петрола е подкрепян и от решението на страните-износителки да увеличават добивите.

Причините за този спад коментира за "Хоризонт" дилърът на международните финансови пазари Станислав Фортунов:

Главната причина е това, че в началото на месец декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха, че ще запазят производствените нива на текущите стойности, а те са доста високи или около 31 милиона барела дневно, което е рекордно високи нива. ОПЕК отказва да намали производството, за да може да задържи пазарен дял, докато това правят и Русия, и всички големи производителки в момента. Отказвайки да намалят пазарния дял, цената продължава да спада поради пренасищане от суровината като цяло в световен мащаб.

Българският пазар ще реагира със закъснение на новите ценови нива и горивата по бензиностанциите у нас ще поевтинеят едва след празничните дни, прогнозира Фортунов:

От Нова година, според мен, бихме могли да очакваме цени под 2 лева за литър. Сега до една седмица вероятно няма да паднат под 2 лева, но с началото на Новата година, то по-скоро тогава. В зависимост от това дали зимата ще бъде по-топла или по-студена, това също ще окаже влияние на цената на петрола.


Тагове: цени, бензин
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888