EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прогноза:Лихви по депозити = 0%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза:Лихви по депозити = 0%

mail06:45 | 25.11.2015прегледи 11627 коментарикоментари 0


Твъде е вероятно лихвите по депозитите да стигнат на нива нула, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на банков форум. Според нето това е резултат от цялостната макроикономическа среда в ЕС, както и в резултат на политиката на ЕЦБ през последните години за количествени улеснения - един от факторите, които ще продължат тенденцията на ниски лихви, поясни още подуправителят на БНБ: Този ефект ще продължи да съществува и през цялата следваща година - това, което наблюдавахме тази година като намаление с около 70.20  процента на цената на финансиране на банковата система средно, разбира се, за различни банки е различно, което частично беше пренесено в цената на кредита.

Кредитите също ще продължат да са евтини, а търсенето слабо ще се увеличи. Вероятно е добре банките да отказват някои кредити или прекалено ниски нива, движени от външен натиск, а не толкова от структура на вътрешната икономика. Ниското търсене на кредит води понякога до недостатъчно адекватно определяне на цената на кредата и кредитния риск на съответния клиент, допълни Калин Христов, като обясни, че до отрицателни лихви по депозитите за потребителите няма да се стигне, но предупреди, че тези тенденции ги има и банките трябва да са готови да поемат изчерпването им.

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникреди Булбанк посочи, че кредитирането ще расте с темпото, с което се покачват и депозитите, но след 2018 г. кредитирането ще изпреварва прираста на депозитите. Така и лихвите по кредитите ще спадат по-бързо от лихвите по депозитите. Това от своя страна ще подобри лихвения марж на банковата система с 13 базисни точки. Икономическият екип на банката прогнозира 3,6% ръст на депозитите на резиденти през 2016 г., което е по-бавно от очаквания прираст от 5,1% за 2015 г. Охлаждането ще се дължи на спада на лихвите по депозитите.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg