EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: Умерен ръст за БВП на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: Умерен ръст за БВП на България

mail12:30 | 06.07.2015прегледи 868 коментарикоментари 0


През последното тримесечие крайното потребление в България бележи спад от 0,6% спрямо предходното тримесечие, а инвестициите нарастват с едва 0,4%. Силните резултати по отношение на БВП през първото тримесечие са в резултат на износа, който продължава да се увеличава дори и след пика от 8,3% през четвъртото тримесечие на 2014; добавеният 1,2% през първото тримесечие превишава растежа на вноса едва с 0,1%.
Малко вероятно е, обаче, този модел да се запази през следващите тримесечия и предвид прогнозата, че търсенето на вътрешния пазар ще остане доста вяло, прогнозата за растеж на БВП за 2015 е намалена от 2,1% преди три месеца на 1,9%. За 2016 прогнозата е за растеж на БВП от 2,6% като се предвижда увеличение на търсенето на вътрешния пазар и компенсиране на по-слабия принос, осигурен от нетния износ. Това твърди в анализ агенция „Ърнст и Янг”.
„Ние виждаме, че компаниите възвръщат увереността си за нови инвестиции и разкриване на работни места. Въпреки леко намалената прогноза за България спрямо тази от преди три месеца, възстановяването на икономиката е осезаемо, макар и не с темповете от преди кризата, и ние оставаме сравнително оптимистични.“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на Ърнст и Янг за България.

Прогнозата за растежа на БВП е за средно 3,4% годишно за периода 2017-19, като движеща сила за него ще бъдат следните фактори:
• По-стабилно възстановяване в растежа на износа – подобрението в Еврозоната дава тласък, но рецесията в Русия забавя износа
Очаква се увеличаващото се търсене на външния пазар да даде сериозен тласък на икономиката в по-широкия смисъл на тази дума. За 2015 като цяло очакванията са обемите на износа да нараснат с 4,5% след увеличението от 1,9% през предходната година. В периода 2017-19 очакванията на Прогнозата са обемите на износа да нарастват с повече от 5% годишно. Ефектът от нетната търговия върху растежа на БВП, обаче, ще бъде умерен, имайки предвид очакваното увеличение на вноса.
Резултатите от износа зависят в значителна степен от Еврозоната, където растежът постепенно се повишава. И докато износът за ЕС през 2014 се е увеличил с 3,2% (в лева), продажбите към търговски партньори извън ЕС са слаби, със спад от 6,6%, в резултат на удара от кризата в Украйна и забавянето на икономиката в Русия. Този модел вероятно ще продължи и през 2015, тъй като нуждата от внос в Русия се срина с нейното навлизане в рецесия.
• Наваксване в търсенето на вътрешния пазар – и потребителските разходи, и инвестициите се очаква да се засилят в периода 2016-18, наваксвайки изоставането от годините на изключително слаби нива. Но увеличението ще бъде постепенно, имайки предвид въздействието от очакваната тенденция за спад в броя на работещото население.
• Неблагоприятни демографски тенденции – очаква се населението в активна възраст да намалява с приблизително 1,4% на година в периода 2015-19 година. Загубата на обучени кадри ще постави под натиск повишаването на производителността и ще намали потенциалната продукция от икономиката.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg