EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: Слаб растеж на германската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: Слаб растеж на германската икономика

mail14:08 | 16.03.2023прегледи 1067 коментарикоментари 0


Експерти от Института за икономически изследвания "Лайбниц" в Хале (IWH) прогнозират слаб растеж на германската икономика за 2023 година, предаде ДПА.

Брутният вътрешен продукт ще нарасне с едва около 0,4 на сто, сочи пролетната прогноза на водещия институт. Експертите на института посочват високата инфлация, повишените реални лихвени проценти и спадащите реални доходи като основни причини за очаквания слаб растеж. 

Икономиката подава смесени сигнали, според института в Хале. Повишението на водещите лихви заради инфлацията забавя търсенето в някои сектори като строителството. От друга страна фактът, че редица компании са наели в последно време повече служители, е положителен фактор. 

Цените на електроенергията също са се понижили драстично след рекордните равнища от края на лятото. 

Въпреки това разходите за електроенергия все още са значително по-високи, отколкото преди началото на кризата с недостига на газ в Европа. "В производствения сектор някои енергоемки стоки в момента не се произвеждат в Германия заради липсата на икономическа ефективност, а се внасят", заяви Оливер Холтемолер, шеф на макроикономическото подразделение на института./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160