EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Прогноза: По-слаб ръст на БВП в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: По-слаб ръст на БВП в България

mail19:15 | 15.11.2019прегледи 667 коментарикоментари 0


 Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, предвижда компанията за застраховане на търговски кредити - Euler Hermеs в актуализраната си прогноза за развитието на страната. След анализ на резултатите от първото полугодие международните експерти подобриха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, но остават с известни резерви.

 “Ръстът на БВП за периода е 4,2%, но ако се разгледат двете последователни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е тенденция, която много вероятно ще продължи. Реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата. Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение.”, прогнозира Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка, което за август се оценява на 7% от БВП при 5,4% за 2018 година. Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и очаквани -1,7% за периода юли-август.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg