EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: По-нисък БВП на Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: По-нисък БВП на Китай

mail15:40 | 22.08.2022прегледи 651 коментарикоментари 0


Най-голямата японска инвестиционна банка "Номура" (Nomura) и американската "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) преразгледаха надолу прогнозите си за растеж на китайската икономика, като се позоваха на по-слабото търсене, енергийната криза и несигурността, произтичаща от политиката на Пекин за нулев ковид, съобщи Си Ен Би Си.

"Голдман Сакс" понижи прогнозата си за цялата 2022 г., като експертите й сега очакват ръст на китайския брутен вътрешен продукт от 3 до 3,3 на сто, докато  "Номура" предвижда той да нарасне с 2,8-3,3 на сто.

Новите оценки отговарят на продължаващия песимизъм сред инвестиционните банки относно целта на Китай за растеж от около 5,5 на сто през настоящата година. През юли китайски държавни служители посочиха, че страната може да не достигне целевото си увеличение на БВП.

Експертите на американската банка изтъкнаха като аргумент и последните китайски икономически показатели за юли, както и краткосрочните енергийни ограничения, наложени от местните власти заради необичайните горещини и твърде сухия летен сезон. Китай изпитва една от най-тежките си горещи вълни от десетилетия, което допълнително натоварва електропреносна мрежа и води до съкращения на производството в някои региони на страната.

Фактори за по-лошите икономически условия в Китай са нарастващите случаи на заболели от коронавирус, както и свиването на инвестициите в имоти през юли, което се отрази негативно като цяло на инвестициите, отбелязват икономисти и от двете банки.

През май швейцарската банкова група Ю Би Ес (UBS) също намали прогнозата си за ръст на китайската икономика до 3 на сто.

"Номура", която продължава да поддържа една от най-ниските оценки за растеж на БВП в Китай, продължава да вярва, че Пекин ще поддържа политиката си на нулева ковид поне до март 2023 г. Това вероятно ще продължи да оказва затруднения за сектора на недвижимите имоти, който вече разкрива някои от проблемите, пред които е изправен.

Паричните потоци на китайските строителни предприемачи, знак за стабилността на компаниите в бранша, се свиха през настоящата година, след като отбелязваха стабилни нива на увеличение през последното десетилетие, според експертите на консултантската компания "Оксфорд икономикс" (Oxford Economics).

Паричните потоци на китайските строителни фирми са намалели с 24 на сто на годишна база от януари до юли, сочи анализ на Томи Ву, главен икономист за Китай на компанията. По думите му общото финансиране на сектора към юли е 15,22 трилиона юана (2,27 трилиона долара), докато към същия месец на миналата година бе 20,11 трилиона юана (2,96 трилиона долара). Спадът е в резултат на намаленото търсене на кредити, който през юли бе по-рязък от очакванията, припомня Си Ен Би Си.

Преди около две години Пекин предприе мерки срещу силната зависимост на строителните компании от дългово финансиране. На този фон китайският гигант в недвижимите имоти "Евъргранд" (Evergrande) изпадна в неплатежоспособност в края на миналата година, а през юли го последва и друг местен строителен предприемач - "Шъмао" (Shimao).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg