EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прогноза за пазарите и златото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза за пазарите и златото

mail14:00 | 22.07.2014прегледи 4096 коментарикоментари 0


Предстоят 1-2 години на изключително силно представяне на големите развиващи се пазари, е изводът на анализаторите на Управляващото дружество на Карол, в прогнозата им за представянето на регионалните пазари през второто шестмесечие на 2014 г. Развиващите се пазари поскъпнаха през първото полугодие на 2014г. и по всичко изглежда, че в момента правят възходящ пробив на цялата консолидация започнала в началото на 2011 г. Възходящият пробив би се потвърдил от движение над 47.0 за ЕТФ-ът EEM. Само спад под 40.0 би развалил текущата позитивна картина, отбелязват експертите.
SOFIX
Позитивната прогноза на анализторите на Карол за SOFIX от преди 6 месеца се оправда напълно като индексът направи силен ръст в началото на 2014 г. „Последва странична консолидация между 580 и 620, но през юни пазарът проби надолу и последва силен спад“, коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. „Последвалото поскъпване се оказа рязко, но технически слабо и това съществено влоши перспективите пред пазара. Към момента техническата картина е по-скоро неутрална, но текущият натиск е надолу и шансовете са големи да видим спад до поне 460 пункта“, добавя той. Само трайно поскъпване над 565 и над 580 ще върне предишния позитивен тренд за SOFIX, смятат анализаторите.
Пазарите от региона на Източна Европа
Текущо най-позитивно стои пазарът в Румъния, следван от този в Украйна. Русия и Сърбия са много близо до възходящ пробив, но той все още не е налице, се посочва в прогнозата.
Спадът румънския индекс BET в началото на годината бе ограничен точно до подкрепата при 6100 пункта и след това видяхме силно поскъпване към 7000. Текущата техническа картина на този пазар остава силно позитивна докато цените са над 6100/6000, смятат експертите на Карол. Ако не последва ускоряване на движението нагоре през следващите 2-3 месеца обаче, рискът от по-дълбока корекция (обратно към 6100) ще нарасне.
В Украйна видяхме ръст от над 47% за първото полугодие. В същото време обаче, този ръст не трябва да се надценява, тъй като бе съпроводен с драстична обезценка на местната валута (от около 40%), предупреждават анализаторите. „Ако се абстрахираме от обезценката на гривната, то твърдо може да кажем, че трендът в Украйна е възходящ и може да очакваме ръст от над 100% за следващите 1-2 години“, казва Александър Николов. „Фактът, че пазарът реагира позитивно въпреки негативните новини за икономиката и политическата стабилност на страната, показва, че трендът е наистина възходящ. Въпросът е дали местната валута ще остане стабилна през следващите месеци, което ще определи доколко силен ще бъде ръста на пазара в реално изражение“, завършва анализаторът.
Американският фондов пазар
Американският фондов пазар е във възходящ тренд от март 2009 г., който за момента няма индикации да свършва. Най-вероятно през втората половина на2014 г. ще станем свидетели на една по-голяма и дълбока корекция, но като цяло възходящият тренд най-вероятно ще остане в сила, според експертите на Карол.

Златото

Златото е в широка консолидация между 1180 и 1400$ и очакваме пробив през следващите месеци. Шансовете са по-големи този пробив да бъде в посока надолу, според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт. Вече повече от година златото консолидира между 1180 $ и 1400 $/унция. Тази консолидация удивително наподобява консолидацията от 2012г., след която последва силен спад. Въпросът е откъде ще се пробие сегашната консолидация. Движение над 1400 $ ще потвърди възходящ пробив и ще сигнализира за мощно движение нагоре. Обратно, спад под 1180 $ ще потвърди, че средносрочният тренд надолу от върха през септември 2011 г. остава в сила и в този случай ще очакваме спад към $1000, а впоследствие и по-ниско. Очакванията на анализаторите на Карол са, че по-скоро ще видим низходящ пробив по-късно през тази година.

Снимка: ЕП


Тагове: борси, злато
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg