EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Прогноза за данъчни разходи 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза за данъчни разходи 2016

mail09:05 | 21.12.2015прегледи 2249 коментарикоментари 0


ПРОГНОЗА ЗА ДАНЪЧНИТЕ РАЗХОДИ ЗА 2016 ГОДИНА

Годишните доклади за данъчните разходи се изготвят и публикуват с цел осигуряване прозрачност на разпоредбите регламентиращи данъчните преференции и облекчения. Изготвянето на доклад за данъчните разходи е регламентирано с разпоредбата на чл. 16, ал. 4 от Закона за публичните финанси и в съответствие с член 14, параграф 2 от Директива 2011/85/ЕС на Съвета от 8 ноември 2011 година относно изискванията за бюджетните рамки на държавите-членки.
Към настоящия момент в България са изготвени няколко доклади за данъчните разходи, обхващащи периода от 2007 г. до 2014 г. включително. Регулярното оповестяване на подробна информация относно въздействието на данъчните разходи върху приходите се въвежда с доклада за данъчните разходи за 2012 година. Докладите за предходните отчетни периоди са използвани като основа за прогнозирането на бъдещите данъчни разходи.
При изготвянето на прогнозата за данъчните разходи за 2016 година е приложена методология, която е използвана при изготвянето на предходните доклади за данъчните разходи и включва следните основни етапи:

  •  изготвяне на списък с действащите данъчни преференции и облекчения в Закона за данък върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2016 г.;
  •  идентифициране кои от данъчните преференции и облекчения са данъчни разходи и кои от тях са част от данъчния стандарт;
  •  изготвяне на списък с данъчните разходи за 2016 г.;
  •  избор на подходящи методи за оценка на данъчните разходи;
  •  анализ на наличната информация и източници на информация за оценка на данъчните разходи;
  •  изготвяне на оценка на данъчните разходи.

За целите на настоящата прогноза е използван методът на преотстъпените приходи. Това е най-често използваният метод за оценка на стойността на данъчните разходи, който се свежда до оценка на суми, които не са платени в бюджета в резултат на съществуването на определен данъчен разход.
При остойностяване на данъчните разходи по различните видове данъци е използвана наличната информация от есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите за периода 2015 - 2018, действащата нормативна уредба, основните допускания в средносрочната бюджетна прогноза, както и отчетна информация предоставена от Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Националния статистически институт, Българска народна банка и др.

Източник: Министерство на финансите


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg