EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: 4.4% ръст на БВП през 2022

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 4.4% ръст на БВП през 2022

mail17:05 | 02.04.2021прегледи 1811 коментарикоментари 0


Намаляващите здравни рискове и увеличеното усвояване на средства по програмата на ЕС ‘’Следващо поколение‘‘ ще доведат до ускоряване на растежа в България през 2022 г. и 2023 г.

Не очакваме икономическата политика на новото българско правителство да се отклонява значително от досегашната. Правителството ще трябва да отдели средства за мерки подпомагащи реалокацията на ресурси от секторите най-тежко засегнати от пандемията, към такива с по-висока производителност. Очакваме политиката на умерен растеж на пенсии, заплати в публичния сектор и социални трансфери да продължи. Това се отбелязва в редовния тримесечен макроикономически обзор – март 2021 на УниКредит Булбанк.

Какво още показва анализът?

След като се сви с 4.2% през 2020 г., БВП вероятно ще нарасне с 2.6% през 2021 г.и с 4.4% през 2022 г. Очакваме икономиката да се възстанови до нивото си от преди кризата към средата на 2022 г. Достигане на пълна заетост икономиката едва ли ще постигне преди края на 2023 г.

Несигурността остава висока, тъй като пътят към възстановяване на икономиката зависи от промяната в епидемиологичната обстановка и резултатите от предстоящите избори за парламент.

Въпреки че България беше сред най-тежко засегнатите страни от втората вълна на пандемията от коронавирус, мерките за ограничаване на разпространението на вируса бяха сред най-меките в ЦИЕ. Това спомогна за сравнително доброто представяне на икономиката в началото на годината, както показва динамиката на приходите от продажби на дребно, индустриалното производство и произведената продукция в строителството.

Към момента на изготвяне на този анализ, страната се намира в трета вълна на епидемията от коронавирус, което доведe до въвеждане на нови ограничителни мерки, които очакваме да останат в сила до първата половина на април, преди по-топлото време и ускоряването на процеса по ваксинация да облекчат здравната ситуация към края на месеца.

Не очакваме да се наблюдава някакъв значим тласък за растежа през първата половина на 2021.С нарастване дела на ваксинираните очакваме нагласите на потребителите да започнат да се подобряват и моделът на потребление на домакинствата бавно да започне да се нормализира, което да стимулита ръста на БВП през втората половина от 2021 г.

Смятаме,че възстановяването на икономиката ще набере скорост през следващата година, след като здравната криза започне да заглъхва и се ускори усвояването на средствата по програмата ‘‘Следващо поколение‘‘на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150