EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Прогноза: 21% от микро фирмите ще фалират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 21% от микро фирмите ще фалират

mail09:06 | 02.09.2020прегледи 644 коментарикоментари 0


В България около 90% от бизнеса се състои от микро и малки предприятия, които понесоха основния удър от коронавирус пандемията и продължават да изпитват трудности. Според множество анализи и прогнози се очаква в следващите месеци и година, фалитите да достигнат 21%. Други прогнози достигат до още по-тежките 30% несъстоятелност на малките фирми. Пресутановяването на дейността на тези бизнеси оттук нататък ще става все по-осезаемо, защото след възстановяването на дейността в края на карантината, голяма част от тях едва достигат 50% от оборотите преди пандемията. Масова гледка в големите градове са закритите търговски площи по централните улици. Това твърди Асоциацията за защита на потребителите и очаква през есенната сесия на Народното събрание да се приемат на второ четене Закона за доброволно изпълнение, който в момента има ефекта на антикризисна мярка. 

В края на годината ще падне частния мораториум на банките, който осигури възможност за промени в графика за изплащане на главницата и лихвите по задълженията. Антикризисните мерки на правителството на практика са достъпни основно за средните и големи предприятия. Това предполага увеличение на между фирмената задлъжнялост да продължи да расте и да се увеличи просрочието на плащанията, които до скоро бяха със забавяния средно от два месеца. Цели сектори на глобално ниво са застрашени от криза на ликвидността като например „Транспорт“, „Автомобилостроене“, „Текстил“, „Туризъм“, „Строителство“ и „Метали“.

Предложената редакция на чл. 428а от ГКП за създаване на нова процедура - доброволно изпълнение, която урежда отношенията между кредитор и длъжник, ще даде възможност на двете страни по безболезнен начин да постигнат договореност, уреждаща финансовите им взаимоотношения. От една страна в момента част от фирмите се затрудняват да съберат парите си в момент, в който имат най-остра нужда от тях, а от друга техните партньори нямат достатъчно приходи, за да си покрият задълженията. 

Процедурата ще спести на длъжниците плащането на съдебни разноски, начисляването на неясни разходи и лихви, а кредиторите ще си спестят време, ресурси и съдебни разноски, някои от които не им се признават впоследствие. Държавата трябва да положи усилия да запази доверието в бизнес средата и да избегне тласкането на участниците в нея към фирмите за събиране на дългове и съмнителни комапнии за кредитиране. Доброволното изпълнение безспорно ще облекчи и без това натоварените съдилища и ще спомогне за ускоряване на сроковете по делата, което ще допринесе за съдебната реформа. В този вид проектът на закон се базира на успешните европейски опит и практики. Той покрива и защитава интересите на заинтересованите страни, а те са длъжникът и кредиторът. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1969