EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогноза: 1,5 т череши от декар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 1,5 т череши от декар

mail15:01 | 18.05.2020прегледи 566 коментарикоментари 0


Производителите на череши в Кюстендилско очакват много добра реколта, заяви доцент д-р Илияна Кришкова, директор на Института по земеделие  в областния град, цитирана от „Фокус”. Кришкова припомни, че през април е имало няколко критични момента заради ниски температури, но реколтата се е запазила. „Моментната картина на черешовите насаждения в региона и на натоварването на черешите е много добра ... Очакваме една много добра кампания по прибирането на реколтата”, посочи тя. По думите й вече няма опасения за слани, но остават притесненията за падането на градушки или на обилни валежи. Все още са малко площите, при които са поставени предпазни мрежи от градушка, защото това е голяма и скъпа инвестиция, непосилна за дребните стопани. .

„През тази година ние очакваме едно нормално зреене на черешата. Ако има изместване, то ще бъде в рамките на ден или на два”, преценява директорът на института. Според нея около 24 май някои от ранните сортове череши ще узреят, но масовото узряване на плодовете ще започне след 5 юни, а отварянето на пунктовете за изкупуване на черешите може да се случи около 10 юни. Ако метеорологичните условия са подходящи, се очаква да се достигне добив от около 1,5 тона череши от декар, смята тя.

Кришкова обърна внимание, че вече е пусната мярка за стимул за реализация на българските череши. „Ще се стимулират със субсидия преработвателите с цел изкупуване на българските череши. По този начин земеделските стопани ще бъдат облекчени и ще имат сигурност за тяхната продукция”, убедена е тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141