EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прогноза: 108 млрд.лв. БВП за 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: 108 млрд.лв. БВП за 2018

mail09:05 | 10.10.2018прегледи 553 коментарикоментари 0


На 3 октомври 2018 г. Националният статистически институт публикува ревизирани данни за БВП за периода 2013–2017 г. Според тях номиналната стойност на БВП за 2017 г. е повишена с 2.4 млрд.лв., което съответства на реален икономически растеж от 3.8%, при 3.6% с предварителните годишни данни, публикувани на 7 март 2018 г. По-голямото повишение на БВП през 2017 г. отразява по-доброто представяне на износа, докато растежите на потреблението и инвестициите са леко занижени. Направените ревизии оказаха влияние и върху динамиката на БВП през 2018 г. и бяха използвани при изготвянето на есенната макроикономическа прогноза за периода 2018–2021 г., пише в анализа си Министерство на финансите.

През първата половина на 2018 г. БВП нарасна с 3.4% в реално изражение при очакван годишен ръст от 3.9% в пролетната прогноза. Въпреки благоприятното развитие при потреблението и инвестициите, низходящата динамика при износа доведе до по-нисък растеж на БВП и до ревизиране на очакванията за представянето на българската икономика през 2018 г.

Реалният растеж на БВП се очаква да достигне 3.6% през 2018 г.,подкрепен от вътрешното търсене. Крайното потребление ще се повиши с 4.8%, а растежът на инвестициите в основен капитал ще достигне БВП, реален растеж 8.9%. Частното потребление отчете силно представяне през първата половина на годината, подкрепено от повишаването на заплатите и на кредитите към домакинствата, а правителствените разходи за заплати и издръжка се отразиха в повишение на публичното потребление. Очаква се частното потребление да продължи да бъде водещо за растежа на БВП до края на годината, но повишението му ще започне да се забавя през второто полугодие. Нарастването на инвестициите в основен капитал ще бъде подкрепено от възходящата динамика както при публичните, така и при частните инвестиции. Нетният износ имаше отрицателен принос за растежа на БВП през първото полугодие на годината поради слабото представяне на износа и натиска върху вноса от страна на потреблението и инвестициите. Очаква се през втората половина на годината, приносът на нетния износ да продължи да бъде отрицателен, но да се понижи в сравнение с първите шест месеца на 2018 г., в резултат на по-благоприятна динамика при износа и по-ограничено нарастване на вътрешното търсене.

Растежът на БВП ще се повиши до 3.7% през 2019 г. поради по-силните публични инвестиции и публично потребление. Очаква се ръстът на общите инвестиции в основен капитал да достигне 9.5%. Частното потребление ще запази своя сравнително висок темп на растеж, но в сравнение с предходната година, темпът леко ще се забави поради по-ограничено нарастване на заетостта. Износът ще се повиши до 2.8%. Ускорението на крайното търсене спрямо 2018 г. ще предизвика и ускорение на вноса на стоки и услуги, и ще увеличи отрицателния принос на нетния износ към реалния растеж на БВП до 2.4 пр.п.

Икономическият растеж се очаква да достигне 3.5% в периода 2020–2021 г. Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на БВП по линия както на потреблението, така и на инвестициите. Докато по-ниските правителствени разходи за потребление и инвестиции ще доведат до по-слабо повишение на вътрешното търсене през 2020 г., растежът на публичните разходи ще се ускори в края на прогнозния период и ще се отрази в по-висок растеж на инвестициите и съответно на вътрешното търсене. Растежът на частното потребление ще бъде ограничен през следващите години в съответствие с развитията при пазара на труда, които са свързани с почти изчерпване на възможностите за нарастване на заетостта. Очаква се негативният ефект върху БВП по линия на нетния износ да се забави до около 1.1 пр.п. средно за периода 2020–2021 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg