EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверяват плодове и зеленчуци за нитрати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверяват плодове и зеленчуци за нитрати

mail12:18 | 15.03.2010прегледи 1418 коментарикоментари 0


До края на март представители на Национална служба за растителна защита /НСРЗ/ и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ ще извършат съвместни проверки на зеленчукови борси, тържища и пазари и взимане на проби от пресни зеленчуци за анализ на съдържанието на нитрати. Проверките ще се извършат на територията на цялата страна на местата, където се продават пресни плодове и зеленчуци, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.
Освен съдържанието на нитрати храната ще бъде анализирана и за съдържание на остатъчни количества от пестициди. В момента проверки се извършват на територията на област Благоевград.
През 2009 г. е направено изследване на 845 броя храни от растителен произход съгласно отчета по изпълнение на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в суровини и продукти от растителен произход за 2009 г., припомнят от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.
Проверките са извършени от Национална служба за растителна защита /НСРЗ/ съвместно с Дирекция „Опазване на общественото здраве” към Министерство на здравеопазването. НСРЗ е изследвала 170 проби от плодове и зеленчуци – ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница. Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения. При оценка на токсилогичния риск в 9 % от пробите са установени остатъчни количества над нормата.
След установените нарушения, свързани с употреба на неразрешен продукт за растителна защита, контролните органи на НСРЗ са съставили 5 акта, а нереализираната продукция е поставена под възбрана и е подложена на повторен анализ. Нарушенията са свързани с употреба на неразрешено активно вещество „алдикарб” при картофи, „карбофуран” при салати, „винклозолин” в домоти и „тетрадифон” в ябълки.
В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата. Замърсените партиди с марули  също представляват риск за остро отравяне. Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г.
Министерство на земеделието и храните чрез НСРЗ е отговорно за изготвянето и прилагането на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в продукти от растителен произход от местата за производство по време на прибиране на реколтата, преди предлагането й на пазара.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg