EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверки:Слага се по-тънък асфалт по пътищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки:Слага се по-тънък асфалт по пътищата

mail17:15 | 10.04.2023прегледи 734 коментарикоментари 0


Резултатите от проверката на магистрала "Хемус" в участъка от Софийския околовръстен път (СОП) до гара Яна показват средно с около 5 см по-малко асфалт от предвиденото, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в тв интервю, цитиран от пресцентъра на Министерството на интернет страницата на ведомството.

"Между 22 и 23 см е дебелината на асфалта при изискуеми по проект 28 см", показва проверката, която МРРБ направи съвместно с МВР по искане на Прокуратурата, стана известно от думите на министъра. Пробите са взети през 250 метра, а резултатите са сходни с тези от взетите преди това ядки.

"Има липсващ асфалт и то в същите количества, каквито бяха открити в ядките", категоричен бе регионалният министър.

Гаранционният срок на участъка СОП – гара Яна е изтекъл, тъй като асфалтът е поставен през 2013 г., а през 2016 година е въведен в експлоатация. Това означава, че ремонтът ще бъде за сметка на държавния бюджет.

В студиото архитект Шишков съобщи още, че отново по искане на Прокуратурата е проверен и участък от Околовръстния път на София - Западната дъга от бул. "Сливница" до кръговото кръстовище при кв. "Банкя". Там пробите показват, че асфалтът е между 16 и 17 см, при заложени по проект 22 см.

Очаква се другата седмица да има резултати и от инспекцията с георадара, който Агенция "Пътна инфраструктура" поръча, за да провери състоянието на настилката и на Северната скоростна тангента. По предварителна информация, която министърът е получил от колеги от бранша, и там асфалтът е с дебелина около 12 - 13 см, подобно на извадените преди няколко седмици ядки.

"Инспекциите на пътищата нямат политически цели, а единствено да се провери тяхното реално състояние", категоричен беше министърът.

"Предстои тези пътища да бъдат ремонтирани и трябва да знаем истината за тях", заяви още той и допълни, че от тук нататък трябва да започне разследване на Прокуратурата. Наказателна отговорност според него би трябвало да носят всички участници в строителния процес.

В интервюто си за "Нова нюз" министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че тази седмица е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) за част от Южната дъга на Софийския околовръстен път, а преди две седмици е бил одобрен и ПУП за деветия участък на магистрала "Хемус". В момента се процедират изменения и в ПУП на скоростния път Мездра – Ботевград, където първоначално са били предвидени кръгови кръстовища на едно ниво, които сега се преработват.

В момента по магистрала "Хемус" се работи във всички посоки, каза още министърът. Очаква се най-скоро да бъде завършен първият участък, след него и третият. Последните служебни правителства завършиха отчуждителните процедури по трасето на участъци четири, пет и шест, обясни Шишков. Сегашният екип на МРРБ започва абсолютно наново преработка на проектите на трасетата на участъци седем и осем, тъй като някои от тях минават през територии, които не са възможни. Девети участък вече има одобрен ПУП, очаква се до пет – шест месеца отчужденията там да бъдат завършени.

В студиото министърът на регионалното развитие и благоустройството още веднъж апелира строителните фирми да завършат изграждането на магистралните участъци на старите цени с авансите, които са получили за това.

"В момента не искам да индексирам договорите им, докато не се изработят взетите предварително пари", беше категоричен Иван Шишков.

"Всеки ден правим неща, които са добри и създават перспективи за развитие на инфраструктурата в страната", подчерта той и припомни завареното - липса на проекти за важни обекти, липса на подробни устройствени планове, недобре изпълнени технически задания.

"Всички проблеми, които сме намерили, в момента ги коригираме. От първия ден като регионален министър съм поел отговорност да работя и ще го правя, докато се налага и обществото има нужда", заключи регионалният министър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg