EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Проверки на реките в Западните покрайнини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки на реките в Западните покрайнини

mail17:33 | 24.01.2019прегледи 903 коментарикоментари 0


България предлага съвместна работна група, водена от български и сръбски експерти, да провери състоянието на реките в Западните покрайнини. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който обсъди екологичните проблеми в региона със сръбския си колега Горан Триван. Министър Димов поиска в кратки срокове да получи информация за състоянието на река Драговищица в сръбския участък. Сръбската страна ще обмисли предложението, съобщи пресцентърът на МОСВ.

Един от въпросите, с които може да се занимава работната група според министър Димов, е да се анализира дали са аналогични методите на изследване на водите. Според него синхронизирането на методологиите ще е помощ в общото развитие на Сърбия към ЕС, защото България вече изпълнява европейски норми и методи. 

Срещата между двмата министри се състоя в Димитровград, на която двамата обсъдиха теми в сферата на трансграничното опазване на околната среда и водите. Министър Димов постави въпросите за потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мина на територията с. Караманица,  Република Сърбия, както и за проекти за ВЕЦ, които може да се строят в района.

По отношение на мината министър Димов поиска информация за заявените инвестиционни намерения за развитие на дейността й и декларира, че България ще настоява да участва в трансграничен ОВОС. Той посочи, че проектите за ВЕЦ също трябва да минат през подобна процедура, защото засягат и двете страни. Също така министър Димов поиска данни за състоянието на водите в река Драговищица на сръбска територия. „Тъй като колегата е министър на министерство, което не отговаря за водите, е изпратил запитване до сръбския орган - Министерството на селското, горското и водното стопанство, и очакваме официална информация", каза министър Димов.

Министър Триван увери, че данните, с които разполага засега за района на Босилеград, не показват надвишаване на нормите съгласно сръбското законодателство, но се ангажира да засили мониторинга. Също така той съобщи, че приоритет на правителството на Сърбия е изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадни води и такъв проект има в момента за водите в Босилеград.

По време на срещата министрите Димов и Триван подписаха два документа за сътрудничество. Първият е Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия. Според споразумението двете институции ще си сътрудничат по редица екологични политики като: опазване чистотата на въздуха, предотвратяване на замърсявания, управление и опазване на водните ресурси, управление на отпадъците, опазване на почвите, опазване на природата и природните ресурси, изменение на климата, действия при аварийни трансгранични замърсявания на околната среда, екологично образование и др. Меморандумът заменя съществуващия досега документ, подписан между двете страни през 2007 г.

Вторият документ е Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария. В случай на извънредна ситуация двете страни ще си сътрудничат в мерките за защита на здравето и имуществото на населението, както и за евентуална помощ. Подписването на споразумението е инициирано от сръбската страна по предложение на сръбската Агенция за радиационна авария и ядрена безопасност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg