EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверки на БАБХ на рибните пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки на БАБХ на рибните пазари

mail18:10 | 05.12.2023прегледи 465 коментарикоментари 0


Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха проверки по рибните тържища в Бургас преди празника на града - Никулден, който се отбелязва на 6 декември.

Първите инспекции бяха направени на рибния пазар "Краснодар", като те бяха насочени към спазването на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти, както и за наличието на документи, доказващи произхода на стоките. Засилените проверки ще продължат до 7 декември и ще се извършват в търговските мрежи, рибните пазари и заведенията за обществено хранене в цялата страна. 

"Проверяваме най-вече дали се спазва стриктно температурният режим за съхранение, който в случая трябва да бъде в интервала от -18 до -25 градуса. Към момента имаме установена нерегламентирана търговия в един обект, които не е регистриран в Българска агенция по безопасност на храните, за което сме съставили и съответния акт за административно нарушение”, посочи инспектор Илияна Митева. 

Тя добави, че изложената за продажба прясна риба задължително трябва да бъде поставена в лед. Клиентите могат лесно да се ориентират дали е прясна, като обърнат внимание на очите, които трябва да са бистри и изпъкнали, а хрилете на рибата - прибрани. Търговци казаха, че през тази година цените на прясната риба са малко по-високи в сравнение с миналата, а причината е в по-слабия улов.

"Предлага се много малко паламуд и чернокоп, а бургазлии най-често търсят тези риби за празника, освен шаран разбира се. Заради слабия улов през тази година самите рибари продават по-скъпо. Не си позволяваме голяма надценка", каза Петър Монев.

"Има достатъчно шаран, нямаме никакви проблеми с доставките. Но и при него цените са малко по високи - може би с около 1,50 - 2 лева. Миналата година масово се предлагаше за 6 лева за килограм, а тази година е около 8 лева", посочи Лилия Костова. /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg