EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверки за държавна помощ и извън ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки за държавна помощ и извън ЕС

mail17:05 | 17.05.2021прегледи 507 коментарикоментари 0


Европейската комисия може да започне разследване на държавна помощ от правителства на трети страни на дружества, които извършват стопанска дейност в ЕС. Това е записано в регламент, който представи Европейската комисия, за справяне с нарушения, причинени от чуждестранни субсидии на единния пазар.

Правилата на ЕС в областта на конкуренцията, обществените поръчки и инструментите за търговска защита гарантират справедливи условия за предприятията, извършващи дейност на пазара на ЕС. Никое от тях обаче не се прилага за чуждестранните субсидии, които предоставят на получателите си несправедливо предимство при придобиването на дружества от ЕС, участието в обществени поръчки или извършването на други търговски дейности. Чуждестранните субсидии могат да бъдат под различна форма, като например заеми с нулева лихва и друго финансиране на загуба, неограничени държавни гаранции, споразумения за нулево данъчно облагане или преки безвъзмездни средства.

Двата инструмента са за уведомяване, а вече цитираният трети е за разследване. Той е инструмент за разследване на всички други пазарни ситуации и по-малки концентрации и процедури за възлагане на обществени поръчки, при който комисията може да започне разследване по собствена инициатива.

Първият инструмент се основава на уведомяване за разследване на концентрации, включващи финансова помощ от правителство на държава извън съюза, при които оборотът в ЕС на дружеството, което ще бъде придобито (или на поне една от сливащите се страни), е 500 милиона евро или повече, а чуждестранната финансова помощ е най-малко 50 милиона евро.

Вторият е за уведомяване за разследване на оферти в търгове за обществени поръчки, включващи финансова помощ от правителство на държава извън ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката е 250 милиона евро или повече.

Според регламента купувачът или участникът в търга ще трябва да уведомява предварително за всяка финансова помощ, получена от правителство на държава извън ЕС, при концентрации или обществени поръчки в рамките на праговете. Сделката за придобиване не може да бъде завършена, докато Еврокомисията не приключи проверката. Не може да бъде възложена и обществена поръчка преди инспекцията.
Според предложения регламент, когато дадено дружество не спазва задължението за уведомяване за субсидирана концентрация или за финансова помощ в обществени поръчки, които съответстват на праговете, комисията може да наложи глоби и да подложи на преглед сделката, все едно че е била уведомена за нея.

Общият инструмент за пазарно разследване ще позволи на комисията при подозрения, че може да е налице чуждестранна субсидия, да разследва други видове пазарни ситуации, като инвестиции на зелено или концентрации и обществени поръчки под праговете.

Предвиждат се компенсационните мерки при сключени сделки като например продажба на определени активи или забрана на определено пазарно поведение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg