EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверка на тунел на жп линията Елин Пелин – Костенец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверка на тунел на жп линията Елин Пелин – Костенец

mail07:10 | 26.09.2023прегледи 611 коментарикоментари 0


Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това решение, за да избегнем загуба на средства по програмата, която приключва в края на годината. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строителството на жп линията Елин Пелин – Костенец. Той допълни, че заради административни и законови пречки големите жп проекти в страната са сериозно забавени, което е причина правителството да насочи средствата към заместващи проекти.

„Вече съм предприел мерки за осъвременяване на законодателството, за да избегнем същите проблеми и в новия програмен период“, подчерта Гвоздейков. Той обясни, че до момента са усвоени 700 млн. лева от ОПТТИ 2014-2020 за жп проекти, а в новата оперативна програма средствата за железопътна инфраструктура за 1,42 млрд. лева. „Резултатите към момента показват недобро управление на тези мащабни инвестиции от страна на държавата и е много важно ние да променим това“, каза още министър Гвоздейков.

„Железницата е един от най-екологичните видове транспорт, които търпят сериозно развитие, включително и иновативно. Работим, за да наваксаме изоставането в сравнение с държавите в Европа“, посочи министър Гвоздейков. По думите на транспортния министър до 2027 г. трябва разстоянието от София до Пловдив да бъде изминавано с влак за под 1 час.

Железопътният участък Елин Пелин – Костенец е част от проекта за модернизация на жп магистралата от София до Бургас. Стойността на целия проект е 1,3 млрд. лв., а средствата са осигурени от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

Днес бе инспектиран лот 3 между Ихтиман и Костенец, където е приключила работата по прокопаването на един от тунелите с дължина 579 м. Общо по линията Елин Пелин – Костенец ще бъдат изградени 13 тунела, като в момента активно се работи по 8 от тях./обновена/

Участие в инспекцията взеха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ Мария Генова, представители на изпълнителите и надзора, медии и др.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158