EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверка на 7700 служители на НАП за неплатени глоби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверка на 7700 служители на НАП за неплатени глоби

mail10:26 | 03.02.2010прегледи 1009 коментарикоментари 0


От следващия понеделник започва проверка на всички 7700 служители на НАП за неплатени глоби към различни държавни институции, съобщава пресцентърът на НАП. След анализ на агенцията става ясно, че има хиляди държавни служители, включително такива от НАП, които не са си платили глобите.
Отговорността са събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания, но глобите не са били събирани ефективно, стана ясно на провелата се в последните 2 дни национална среща на ръководителите на НАП. Преобладаващата част от дълговете са за нарушения на Закона за движението по пътищата. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък, 5.02.2010 г. на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на НАП.
Ако задълженията не бъдат платени до края на седмицата, глобите ще бъдат удържани от заплатите на инспекторите. От НАП обещават, че следващите проверени за неплатени глоби ще са служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна.
От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. С това в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби. След промяната всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за неплатени глоби към различни държавни институции. Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи – например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия и много други.
Паралелно с това от НАП обясняват, че след март 2010 г. гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани за това по телефона от информационния център на НАП, чрез имейл или с есемес. От агенцията за приходите припомнят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на съответния публичен взискател.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg