EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверка АОП за 8 ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверка АОП за 8 ОП

mail18:20 | 11.03.2024прегледи 352 коментарикоментари 0


Агенцията по обществени поръчки (АОП) е проверила на случаен принцип 8 процедури за обществени поръчки по член 232 от Закона за обществени поръчки в периода от 15 до 29 февруари, пише в бюлетина на Агенцията, съобщава БТА.

Проверяваните процедури се определят от специализиран софтуер по методика, която отчита нивото на риск.

Проверката на АОП се извършва на два етапа - преди и след стартиране на процедурата, и обхваща решението и обявлението, с които се оповестяват откриването, техническата спецификация и методиката за оценка, когато е приложимо. 

Проверени възложители: Национална компания "Железопътна инфрастуктура" ДП, УМБАЛ "Света Анна" - София АД, "Комплексен онкологичен център - Велико Търново" ЕООД, Българска национална филмотека, УМБАЛ "Александровска" ЕАД, "Информационно обслужване" АД, Изпълнителна агенция по околна среда, Община Първомай.

Единствено по процедурата на Българска национална филмотека за доставка, инсталация и интеграция в единна среда на технологично оборудване за дигитализация на филмови архиви агенцията не е установила несъответстия. По останалите 7 поръчки АОП е установила такива.

На контрол чрез случаен избор (КСИ) подлежат процедурите, чието откриване се оповестява чрез обявление и са с прогнозна стойност, равна или по-голяма от: 

а) 1 000 000 лв. - за строителство;

б) 200 000 лв. - за доставки и услуги.

Конкретните процедури, които се проверяват, се определят от система за случаен избор (ССИ) по методика, която отчита нивото на риск. 

Всяка регистрирана в ССИ процедура може да бъде избрана за проверка до три работни дни след нейната регистрация, като изборът се оповестява на Портала за обществени поръчки. 

Контролът се осъществява на два етапa. Първият от тях е преди оповестяване откриването на процедурата и включва проверка на проектите на решение, обявление, техническа спецификация и (когато е приложимо) на методиката за оценка. За резултатите се изготвя предварително становище. При определени процедури контролът приключва на първия етап (публично състезание, открита процедура със съкратен срок за получаване на оферти и спешно възлагане по чл. 74, ал. 4, чл. 75, ал. 7, чл. 76, ал. 6, чл. 133, ал. 4, чл. 134, ал. 3, чл. 135, ал. 3, чл. 136, ал. 3 и чл. 137, ал. 4 от ЗОП). В тези случаи становището е окончателно. 

Вторият етап на КСИ се извършва след оповестяване откриването на процедурата, като обект на проверка са одобрените документи. Ако не са спазени препоръките в предварителното становище, се разглеждат и писмените мотиви, които  възложителят следва да изпрати до Агенцията по обществени поръчки най-късно на следващия работен ден след публикуването на решението за откриване и обявлението, с което се оповестява откриването на процедурата.  

Вторият етап на контрола завършва с издаване на окончателно становище. 

Освен на възложителя, становището, с което е приключил контролът по чл. 232, се изпраща и на органите за последващ контрол по ЗОП - АДФИ и Сметна Палата. То подлежи и на публикуване, т.е. всички заинтересовани лица имат достъп до информацията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg