EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Провалът на левицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Провалът на левицата

mail16:26 | 08.06.2009прегледи 484 коментарикоментари 0


voting1Avrаmov.com
В първите часове след изборите е рано за анализи, особено за такива, които предлагат по-дългосрочни изводи. Затова ще кажа какво видях в две категории “Резултатите” и “Думите на лидерите”.

Резултатите

Първо, за пръв път в 20-годишната история на демокрацията ни след 1989 г. видяхме пряко преливане на вот от една партия към друга. ДПС, за едни умно, а за други абсолютно скандално си създаде “центристка” партия в лицето на ЛИДЕР. Разбира се партията на г-н Ковачки със сигурност имат свой собствен вот, а такъв е прибавило и “Новото време”. Но общият вот за двете партии от почти 150 хиляди гласа бе напълно неуловим за социолозите като тенденция и изобщо като възможност.
Втората изненада на изборите бе високият резултат на НДСВ. В кулоарите повечето присъстващи, веднага намериха лесното обяснение - НДСВ е купувало гласове. Според мен, е добре да бъде анализирана кампанията на жълтата партия. Тя бе има 3 ясни предимства - бе изцяло позитивна, бе силно мажоритарна и бе фокусирана върху предмета на изборите - върху европейската перспектива (можете да прегледате статията ). Като прибавим към това способността на НДСВ да прави избори професионално и да мобилизира потенциала си в последните 2 месеца преди деня на вота, успехът на жълтите изглежда по-малко изненадващ.
Третата позитивна изненада е “Синята коалиция”. За едни тя извади много нисък резултат. За други 204 784 е дори много високо постижение. Аз бих казал, че събраният вот е много добра основа за растеж на следващите избори през юли, но при едно условия. Сините имат спешна нужда за излязат от опаковката на заклинанията и да извадят перспектива, с която да спечелят дясно-центристкия вот. У нас десницата печели не по традиция, а само тогава, когато извади ясен проект за бъдещето на страната.
Иначе на фона на агресията, на безпрецедентния натиск върху СДС, сините се представиха доста добре и категорично надхвърлиха санитарния минимум от 150 хиляди гласа, които им предричаха зложелателите.
Големият провал на изборите е БСП. Левицата получи 476 618 гласа. Това е един от най-ниските изборни резултати в нейната история и показа, че това е може би най-слабото партийно ръководство на БСП, поне от гледна точка на нейните избиратели. Настоящият изборен резултат дава основания за прогноза, че БСП ще загуби още по-тежко на парламентарните избори. Това е съвсем логично на фона на това, че всички проявили се като некомпетентни и документирано корумпирани по стандартите на ЕС министри са водачи на червени листи. Тук ще направя една смела прогноза и тя е, че шансовете на Сергей Станишев да бъде председател на БСП в следващите 4 години не са особено големи, ако в левицата лидерството е обвързано с изборни резултати.
ДПС се представи стабилно на европейските избори както всички очакваха. Разбира се заради признатата от г-н Доган в изборната нощ помощ за партия ЛИДЕР, ДПС ще изпрати един евродепутат по-малко в европейския парламент. Жал ми е обаче за ДПС, защото въпреки декларациите, че не искат повече власт и че са реалисти, лидерите на партията имат сбъркан поглед върху социалните и политически реалности в страната и така обричат партията си на провал в средносрочен план, като я правят придатък на БСП.
Първата политическа сила ГЕРБ заслужава да бъде поздравена за изборния резултат. Никой не си позволи да намекне, че ГЕРБ са правили нерегламентирана кампания или са купували гласове. Това е доказателство, че кампанията им е била чиста, или поне по-чиста от тази на БСП и ДПС. Рядко си позволявам да казвам добра дума за Бойко Борисов, но искам днес да го поздравя с изключително отговорната, бих казал държавническа позиция в защитата на съдебната власт от безпрецедентните посегателства на БСП и ДПС.
За пръв път в демократичната ни история от последните 20 години имаме признание на върховен съдия - председателят на ВАС Константин Пенчев - че е бил притискан да вземе решение срещу регистрацията на “Синята коалиция” за изборите. За пръв път български управляващи упражняват пряк натискт върху независимата съдебна власт, за да отстраняват политически опоненти.
Г-н Борисов заслужава поздравления, че бе единственият политически лидер, който ясно видя заплахата за страната и от позицията на водеща опозиционна партия постави ясно проблема в изборната нощ.

Думите на лидерите

В поредното си удивително от всякаква гледа точка изказване, направено на пресконференция в изборната нощ лидерът на ДПС Ахмед Доган практически призна, че партията му е помогнала на ЛИДЕР и заяви, че ще помага с каквото може на идентифицираната от него като нова “дясна” партия. Г-н Доган изнесе нравоучителна лекция пред полупразната зала и пред телевизионните камери, в която отново обясни на избирателите как ДПС е професионална партия, компетентна отворена и подготвена за управление. Разбира се никой не му зададе въпроса, как “компетентността” на ДПС кореспондира с проваленото и доказано некомпетентното по европейски критерии управление на тройната коалиция.
Лидерът на загубилата изборите БСП за пореден път показа тежко деболоочие на пресконференцията като обясни, че негативната кампания “Бойкостов” не била “черен ПР”, а информирала обществото за заплахите от бъдещо управление на ГЕРБ и “Синята коалиция”. Станишев говори дълго и изрече купчина лъжи за икономическото състояние на страната за свършеното от БСП и най-вече срещу опозицията. Дори си позволи да плаши избирателите с реванш, ако ГЕРБ и сините управляват. Разбира се, този подход гарантира нова по-тежка изборна загуба за БСП.
Победителите от ГЕРБ демонстрираха видимо ясно разбиране за ситуацията в страната и Бойко Борисов за пръв път от доста време показа ясно формулирани виждания и разбиране за това каква отговорност носи ГЕРБ при спечелване на парламентарните избори. Разбира се резултатът на ГЕРБ е по-нисък от очакванията на социолозите, но Борисов показа ясно в изборната нощ, че разбира това и това вероятно ще донесе по-убедителна победа на партията му на парламентарния вот.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg