EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Провадия - вторият вход за руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Провадия - вторият вход за руски газ

mail08:59 | 03.10.2012прегледи 5768 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Компресорна станция (КС) „Провадия” е мястото, където руският газ, пренасян от газопровода "Южен поток", ще се свърже с транзитната газопреносна система на България.
„Южен поток” ще стъпи на българска територия през местността Паша дере край Варна /б.р. неофициален нудистки плаж/, откъдето ще продължи още 60 км до КС „Провадия”, преди да се включи в газопреносната система.
В България има общо 6 компресорни станции с обща мощност 240 MW, като тази в Провадия е с мощност от 40 MW.
Газопроводът ще транспортира „синьо гориво” от Русия до Австрия, като след старта си през  2017г., ще пренася около 30 млрд. куб. м. газ годишно. От тях, 18,7 млрд. куб. м. ще се разклоняват по изградените тръби на „Булгартрансгаз” до Турция, Гърция и Македония. Страната ни има договор до 2030г. с „Газпром” за пренос на газ до съседни страни. В момента това количество се доставя чрез газопровода през Румъния и Украйна с входна точка – Исакча-Кардам, като от него се осигуряват необходимите обеми за вътрешния пазар.
През 2015г. ще стане ясно какви количества газ ще влизат през „Южен поток” и през Исакча-Кардам. До тогава страната ни трябва да въведе в експлоатация интерконекторните връзки с 4 съседни страни - Румъния, Турция, Сърбия и Гърция, което ще разнообрази доставките на природен газ за България.
Освен до Балканските страни, през България може да бъде доставян и газ за Украйна. За тази възможност съобщи Кирил Темелков, изп.-директор на „Булгартрансгаз”. По думите му, Украйна може да прояви интерес дори да внася азерски газ през България, ако се реализира газопровода “Набуко”. На този етап вече е бил проявен интерес към използване на капацитета на трасето Провадия – Исакча.
В следващите 10 години „Булгартрансгаз” ще работи активно по диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на газ, което ще доведе до конкурентен газов пазар и по-ниски цени. Към момента, газопреносната мрежа на страната е с обща дължина 1700 км, а мрежата за трансграничен пренос е 945 км.

На картата: районът край Провадия, където ще бъде осъществена връзката на "Южен поток" с газопреносната система на страната


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg