EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пробив в Мюнхен, спира огънят в Сирия ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пробив в Мюнхен, спира огънят в Сирия ?

mail10:58 | 12.02.2016прегледи 1008 коментарикоментари 0


Участниците в срещата в Мюнхен на групата за поддръжка на Сирия се договориха да се опитат да постигнат спиране на огъня в Сирия след седмица, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде РИА Новости .
„Ние се съгласихме да реализираме спиране на бойните действия в цялата страна, нашата цел е то да започне след седмица. Това е амбициозна цел, но всички са съгласни да действат възможно най-бърз, за да се опитаме да го постигнем. Това ще се отнася за всички страни в Сирия, с изключение на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, каза Кери на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на ООН Стефан де Мистура.
Той допълни, че преговарящите са се разбрали да ускорят и разширят доставките на хуманитарна помощ, което влиза в сила още тази седмица.
На преговорите в Мюнхен членовете на международната група за поддръжка на Сирия стигнаха още до извода, че за преодоляването на кризата в Сирия е нужно да си сътрудничат с Русия.
„Ние се съгласихме с това, че няма начин да бъде постигнато примирие и да се оказва хуманитарна помощ без сътрудничеството на всички членове с Русия“, каза Кери.
Руският външен министър Лавров допълни, че на срещата в Мюнхен е договорено хуманитарният достъп да бъде открит за всички селища в Сирия, без изключение. Договорено бе и преговорите в Женева за разрешаване на конфликта в Сирия да бъдат „подновени възможно най-скоро“.Американският дипломат подчерта, че военните успехи на сирийските власти не могат да спечелят войната, нужни са преговори и война с тероризма.
„Да, истина е, че бомбардировките през последните седмици и агресивните действия на режима на Асад заедно със сили от други места и страни, които им помагат, постигнаха ефект, това е неоспоримо. Но този ефект няма да помогне да се спечели войната. Това не означава, че Асад е в безопасност в дългосрочна перспектива, това не значи, че Сирия е свободна от язвите на терористичните действия на „Ислямска държава“, „ал Нусра“ и останалите“, каза Кери.
По думите му успехите на сирийските власти са от полза за терористите.
„Само мирният процес може да ни помогне да определим пътя, по който може да разрешим един конфликт – войната срещу Асад, както и да спечелим другата война – с тероризма, особено с „Ислямска държава“, допълни американският дипломат.
Изказванията, че е време да се подготвят сухопътни части за операция в Сирия несъмнено ще доведат до изостряне на конфликта, каза руският външен министър Сергей Лавров.
САЩ трябва да оставят на страна грижите около изборите и да се заемат не с геополитически игри, а да решават проблеми, допълни той.
„Вместо всеки път да си размахваме пръст едни на друг, трябва най-сетне да се разбере, че имаме общ враг и всички грижи около имиджа ни преди поредните избори или просто във връзка с вътрешнополитически събития в една или друга страна трябва да бъдат оставени настрана и да се заемем не с геополитически игри, а с решаване на проблемите, станали екзистенциални за човешката цивилизация“, подчерта руският дипломат.

Страните участнички в предвожданата от САЩ коалиция за борба срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" решиха вчера на среща в Брюксел да "ускорят и засилят" военната си кампания, предаде ДПА.
"Остава да бъде свършена още много работа, за да бъде трайно разгромена ИД и да бъде възстановена стабилността в Ирак и Сирия", се казва в документа, приет от представители на 49-те страни участнички в коалицията на срещата им в белгийската столица. Много от тях бяха представени от военните си министри.
Пред тях шефът на Пентагона Аштън Картър говори за новите усилия да бъдат пресечени източниците за финансиране на терористичната групировка, както и за плановете за разполагане на иракски войски в северната част на страната за атака срещу Мосул. Прогонването на ИД от втория по големина иракски град, както и от Ракка - сирийската крепост на джихадистите, се превръща в главен фокус на усилията на коалицията, става ясно от приетия документ.
Министрите бяха информирани също така за италианските планове за ликвидиране на "метастазите" на ИД в Либия, съобщи американският военен министър.
 

 

 

 

 


Тагове: Мюнхен, Сирия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048