EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Пробив в битката с рака?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пробив в битката с рака?

mail08:10 | 24.01.2020прегледи 1182 коментарикоментари 0


Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен пробив в опитите за откриване на универсален лек за борба с рака, пише британското издание The Telegraph.

Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, като се опитвали да открият бели кръвни телца в нея. Вместо това те открили съвсем нов вид „Т – клетка“, която използва малко образувание, подобно на кука, за да се закача за ракови клетки, като при това игонрира здравите такива.

В лабораторни условия, бели кръвни телца, „снабдени“ с такова образувание са успявали да убият ракови клетки от множество органи, включително дробове, кръв, кости и бъбреци.

Според професор Андрю Сийуел, ръководител на изследването, и експерт по такъв тип клетки от медицинския университет в Кардиф, това откритие може да се използва за създаването на универсален лек, който да лекува редица видове рак.

„Това е много мотивираща находка, никой не знаеше, че такива клетки изобщо съществуват“, заяви той пред вестника.
„Това откритие създава възможност за създаването на „общо“ лекарство за рак, една Т-клетка, която може да унищожава много различни видове рак (…). До този момент никой не предполагаше, че това изобщо може да е възможно“, добави той.

Попитан дали съществуването на такива клетки и случайното им откриване в обикновена банка с кръв означава, че има човек в Уелс, който на практика е „имунизиран“ от рак, той заяви, че това е съвсем възможно.

„Това е бяло кръвно телце, което може да е много рядко, или пък много хора да имат такива, но те да не работят по този начин по някаква причина. Засега просто не знаем“, каза той.

Терапии, които създават специфични бели кръвни телца или други имунни клетки за борба с рак на този етап съществуват, но досега никога не са били ползвани за друго, освен като лекарство за някои типове левкемия. Те освен това не работят срещу по-големи тумори, каквито причиняват повечето видове рак.

Новата клетка не само в бъдеще може да лекува различни видове рак, но освен това може да се предава по кръвен път, което означава, че лесно може да бъде разпространявана като масово лекарство.

Превод: агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg