EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приходи на „БДЖ - Товарни превози”, "Булгаргаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приходи на „БДЖ - Товарни превози”, "Булгаргаз"

mail14:10 | 26.05.2016прегледи 736 коментарикоментари 0


През 2016 г. „БДЖ-Товарни превози” успя да подобри нетните си финансови резултати за първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Това каза в интервю инж. Любомир Илиев управител на „БДЖ-Товарни превози” ЕООД. На въпрос какви мерки са взети за постигането на резултати за стабилизиране на дружеството инж. Любомир Илиев каза, че „Голяма част от мерките включват оптимизация на всички процеси по оперативната работа на дружеството. Това са маневрена дейност, оптимизация на ремонтната дейност, промяна на графика на движение и логистиката. Имаме точно определени мерки, които сме взели за ограничаване на разходите – за кражбата на гориво, контрол върху работната сила, измерватели на коефициента на всеки един от служителите на дружеството. Всичко това доведе до този отличен резултат само за една година”.
По думите му, служителите на БДЖ няма от какво да се притесняват за своето бъдеще. През 2016 г. „БДЖ-Товарни превози” успя да подобри нетните си финансови резултати за първото тримесечие в сравнение със същия период на 2015 г. Като загубата за 2015 г. беше над 5 млн. лв., а сега е само 1,2 млн. лв., тоест около 4 пъти сме подобрили резултата. Така ясно се вижда добрият тренд на дружеството. Ако успеем да проведем всички мерки, които планираме – продажба на неоперативни активи, оптимизиране на различни основни процеси, въвеждане на информационни системи и др., смятам, че до края на годината дружеството може да постигне положителен финансов резултат”, каза още инж. Илиев.

"Булгаргаз" ЕАД излиза на печалба от 28.319 млн. лв за първото тримесечие на 2016 г., което е повишение от 286% спрямо същия период на 2015 година. Този резултат е по-висок и от цялата печалба за 2015 г., която е 20.365 млн. лв. Реално общите приходи се понижават заради ниската цена на газа, но продадените количества са повече, което повишава маржа и оттам крайната печалба на държавния монополист. Продажбите на количества природен газ от "Булгаргаз" са нараснали с близо 15% спрямо първото тримесечие на 2015 г. Дружеството отчита и положителен марж между среднопретеглената доставна и продажна цена от 22.5%. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година компанията е продавала природния газ на загуба от 2.45%. Най-големият длъжник на "Булгаргаз" остава "Топлофикация София", която към края на март дължи на газовото дружество близо 94 млн. лв. Длъжници са и част от топлофикациите, свързани с Христо Ковачки в Плевен, Враца и Бургас, "Лукойл Нефтохим Бургас" и някои от газоразпределителните дружества. Общо несъбраните вземания са в размер на 192 млн. лв.

Източник:агенция Фокус,  Капитал

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg