EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пристигна ядрено гориво за плаващата АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пристигна ядрено гориво за плаващата АЕЦ

mail13:05 | 20.10.2023прегледи 640 коментарикоментари 0


Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за първи  реактор на единствената в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ в град Певек. За достигане на най-северния град в Русия бе използван маршрут по Северния морски път.

Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината. Производител на горивото за всички руски атомни ледоразбивачи е Машиностроителният завод в град Електростал, Московска област.

Плаващата атомна централа има два реактора тип КЛТ-40С, като смяната на горивото се прави на няколко години, за разлика от това на стандартните наземни АЕЦ с голяма мощност. При тях има частична смяна на гориво на всеки 12-18 месеца. При плаващата АЕЦ се вади цялата активна зона на реактора и се прави пълно зареждане със свежо ядрено гориво.

Активните зони на реакторите КЛТ-40С на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ имат редица преимущества в сравнение с референтните – за пръв път e използвана касетна активна зона, което позволява да се увеличи енергийният ресурс на горивото до 3-3,5 години между презарежданията.

Русия използва опита от експлоатацията на плаващата АЕЦ в проектите за реакторите за атомните ледоразбивачи от най-новата серия 22220. В момента на вода по Северния морски път са спуснати три атомни кораба.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg