EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Природата - част от индустриалните паркове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Природата - част от индустриалните паркове

mail16:05 | 22.12.2023прегледи 1033 коментарикоментари 0



 

Завръщане на пашата на животни и естествените растителни видове в зелените пространства на индустриалните паркове, зелени мостове за дивите животни и колектори за преизползване на дъждовната вода са само част от предложенията, които дава организацията за градски трансформации ГРАДОСКОП на Индустриален парк и Община Куклен като резултат на проекта РЕГЕНЕРАЦИЯ, който цели да възстанови биоразнообразието в района.

Природосъобразните решения стъпват на няколкомесечен анализ на екосистемите в Община Кулен и демонстрират как местните агрикултурни и индустриални дейности и традиции могат да си взаимодействат по-ефективно, така че да изградят една здравословна среда за живот, работа и бизнес.

В изследванията и анализите по проекта взимат участие български и международни експерти, представителни на Община Куклен, студенти, местни жители, работодатели и работници от индустриалната зона.

Вдъхновени от местните традиции и практики участниците формулират четири метода за интервенции в ландшафтния дизайн на индустриалните паркове, които могат да допринесат за възстановяването на природата в непосредствена близост до Индустриален парк Куклен — част от най-голямата индустриална зона у нас Тракия икономическа зона.

Първият природосъобразен метод за устойчиво развитие на зоната предлага зелените площи в нея да се поддържат по най-естествения в миналото начин — чрез паша на селскостопанските животни, които се отглеждат в местността. Ако бъде осигурен регулиран достъп до заградените зелени площи около фабриките за над 100-те овце, които се оглеждат в животновъдско стопанско наблизо, тези животни могат не само да намалят количеството енергия нужно за поддръжка на ливадите, но и да допринесат за подобряването на качеството на почвата и биоразнообразието на зелените площи. Това е взаимно изгоден вариант за завръщане към едно естествено и лесно за прилагане природно базирано решение, заимствано от българските традиции, прилагани от векове по нашите земи.

Другата препоръка за устойчиво развитие на зоната е свързана със сухия климат и необработените полета около индустриалния парк, които създават опасност от бързоразрастващи се пожари. Равните покриви на фабриките могат да се използват като колектори за дъждовна вода, която да се събира и използва за различни нужди: напояване на почвата и растенията през сухите месеци, превенция на пожари и дори създаване на изкуствени езерни площи, които да предоставят питейна вода на дивите животни.

Друга зелена практика, която предлага проектът е изграждането на “зелен мост”, който да осигурява безопасен път през зоната за дивите животни.

Четвъртото природно базирано решение в проекта предлага преосмисляне на изкуствено създадените декоративни зелени площи около фабриките. Всички те инвестират сериозни ресурси в поддръжка на зелени площи и засаждат рози, кипарис, гардения и райграс, които изискват много вода за напояване, тъй като не са подходящи за сухия климат на района.

Вместо с нетипични за района растения, тези площи могат да бъдат залесени с видове от местната екосистема, като лавандула, живовляк, глухарче, подбел, полска салвия, здравец. Освен че тези растения имат способността да регенерират качеството на почвите, те допринасят за естетичния вид на средата, имат приятни благоухания и привличат пчели с това допринасят за подобряването на екоравновесието в района.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg