EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прирастът на гори у нас намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прирастът на гори у нас намалява

mail08:10 | 11.07.2022прегледи 850 коментарикоментари 0


Годишният прираст на горите у нас за пръв път от 60 г. насам намалява. Причината е липсата на възобновителни дейности в горските територии на България. Данните бяха изнесени по време на научно – техническата конференция „Проблеми и преспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната помишленост в България“, която се проведе в с. Чифлик, община Троян и бе организирана от Община Троян, Лесотехническия университет – София (ЛТУ), Сдружение „Троян – мебел“ и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Наблюдава се траен негативен ефект и загуба на дървесни и недървесни горски ресурси, смятат експертите. Липсата на дългосрочна и планирана грижа за горите в комбинация с  променящия се климат създават допълнителни предпоставки за увеличаване на проблемите с насажденията, предизвикани от пожари, сняг, вятър и пр.,  което е логичен резултат от прекомерното натрупване на биомаса в отделни територии. По време на конференцията беше съобщено също, че в последните години принудителните и санитарни сечи са доближили половината от общия дърводобив, а в някои райони са доминиращи. Тази практика според експертите – представители на БКДМП, бизнеса и учените от ЛТУ, води до намаляване на годишния прираст на горите и до нерационална употреба на дървесината, която не може да се използва каскадно.

По време на дискусията бе обсъдена и необходимостта от прилагане на устойчиво управление на горите, което предполага използване на дървесина в рамките на прираста. Според експертите когато горите остаряват прекомерно, прирастът им силно намалява и може да бъде възстановен чрез т.нар. „нормално разпределение по класове на възраст“, т.е. наличие на приблизително равен брой площи горски насаждения в различна възраст или множество разновъзрастни гори. Това обаче изисква регулярно прилагане на възобновителни дейности.

Участниците в дискусията се обединиха в искането си да бъде направена незабавна организация и бъде реализирана Национална горска инвентаризация по хармонизирани с ЕС методи, която да даде точна информация за горско–дървесния ресурс на страната. Според някои от експертите  годишният прираст от 14 млн.м3 е занижен. Не изключено и реалните  запаси също да са подценени поне с 10%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg