EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приоритети на София: Без автомобили +исторически център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритети на София: Без автомобили +исторически център

mail17:15 | 21.10.2016прегледи 4223 коментарикоментари 0


Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията ми за развитието на столицата. Приоритетни направления са пешеходното и велосипедното движение и развитието на обществения транспорт. Това заяви в интервю за БТА главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му първото предизвикателство в работата му като главен архитект е да бъде освободен историческият център на София, а крайният резултат - зелена София с голяма палитра културно-исторически забележителности, за да стане столицата привлекателен град. Главният архитект иска да превърне София в град без автомобили, обичащ жителите си, приветстващ гостите си. Град, в който хората са усмихнати и щастливи, не общуват през прозорците на автомобилите си, а имат достатъчно места за срещи и разходки.

„За развитието на стратегията предложих няколко основни принципа, отбеляза Здравков. Първо - извеждане на автомобилите от центъра с довършване на ринговете и изграждане на качествени транзитни трасета. Следващата стъпка е продължаване на стратегията за изграждане на буферни подземни паркинги по периферията на града и стимулиране на гражданите да ползват системата "Паркирай и Пътувай", посочи главният архитект.

Според него освобождаването на градските пространства от автомобили има своите предимства - хората имат време за създаване на нова градска култура за откриване и реализация на нови възможности. Собствениците на автомобили постепенно се примиряват с мисълта, че в историческия център трудно се придвижва и паркира, като по-лесно ще бъде да се кара велосипед и да се ползва обществен транспорт. Той отбеляза, че преминаването от автомобилна в пешеходна среда дава възможност за развитие на социалния живот и градската култура.

„Стремежът ни е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра", коментира Здравков.

П онеговите думи, постепенно отвоюваните от автомобилите градски пространства и реконструираните площади ще се върнат към живот. „Площадите и пешеходните зони в централната част на София, един ден ще бъдат свързани така, че хората спокойно да могат да се придвижват и разхождат пеша. А в кварталите ще се създаде уютна градска среда, с паркове, градинки, детски площадки и околоблокови пространства, където хората да се чувстват спокойни да почиват и комуникират", каза главният архитект.

В това отношение Столичната община има подкрепата на световноизвестния урбанист Ян Геел, който скоро е бил в София. През последните 10 години, датският архитект разработва стратегии за подобряване на градската среда за Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Маскат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, Москва. „Моята цел е столицата на България да се нареди сред тях, каза Здравков. Относно бъдещата съвместна работа с Геел, мога да кажа, че на този етап той пое ангажимент пред мен и кмета на София Йорданка Фандъкова да участва в оформянето и анализа на публичните пространства в София, ангажира се да подготви и обучи български архитекти, които да участват в анализирането и изграждането на новият облик на столицата", посочи арх. Здравков.

Крайният резултат от работата им ще премине през проверка от екипа на Геел, след което самият Ян Геел ще представи окончателен доклад, за проблемните места, както и анализ на публичните пространства на София. Българските експерти, които ще участват в сътрудничеството, ще бъдат избрани по критерии, изпратени от датския архитект, като най-вероятно в екипа ще бъдат поканени млади български урбанисти и архитекти.

Арх. Здравко Здравков изтъкна, че с кмета на София Йорданка Фандъкова гледат в една посока и имат общи виждания за приоритетите, идеите и бъдещето на столицата. „Важно е промяната на столичния град да се случва плавно и постепенно, да е дългосрочна стратегия за развитие и да влезе в концепцията за нова визия на София до 2050 година", посочи главният архитект на столицата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4098