EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приоритети в транспорта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритети в транспорта

mail10:40 | 24.10.2014прегледи 1163 коментарикоментари 0


В железопътния сектор се полагат усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата. „Обсъждаме с ГД „Конкурентоспособност“ на ЕК да използваме инициативата „Джаспърс“ за разработването на програма за съживяване на БДЖ, която да е готова до края на 2015 г.“, съобщи транспортният министър Николина Ангелкова. По думите й това няма да бъде поредната стратегия, а конкретен план, съгласуван с европейските партньори и подкрепен от тях, което ще гарантира дългосрочност и приемственост.

Министърът представи данни, според които се засилва интересът към България като круизна дестинация, като се очаква в рамките на 2014 г. общо 66 круизни кораба да акостират на морските ни пристанища. Благодарение на това, над 66 хил. туристи ще посетят българското Черноморие.

„За 9-те месеца на 2014 г., на летище София са обслужени близо 3 млн. пътници, което е с 10 % над предходната година“, каза Николина Ангелкова при представянето на актуалните теми в сферата на въздушния транспорт. Представен бе напредъкът в работата по създаване на единна система за търсене и спасяване при авио инциденти. Благодарение на активната позиция на РВД, страната ни ще може да разчита на около 2 млн. лв. на година за тази дейност.

Продължава реформата в автомобилния сектор. В нормативната уредба е предвидено при техническия преглед, проверката за платен данък върху превозното средство, да става по електронен път в реално време. От миналата година, системата е внедрена пилотно в Столична община. „Тази мярка вече дава резултати, като от началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 млн. лв. в сравнение със същия период за миналата година“, съобщи още транспортният министър.

Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. се движи с добри темпове на изпълнение и няма опасност от загуба на средства към края на 2014 г. Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. Резултатът от всичко това е видим, като благодарение на ОП „Транспорт“ в нашата страна са изградени:
• 141 км нови автомагистрали;
• 30,8 км нови I клас пътища;
• Над 13 км метро линии с 13 метро станции;
• 16 км пътища са рехабилитирани;
• 242 км ж.п. линии са рехабилитирани.

Продължава работата по подготовка на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Сред основните предизвикателства е приоритизирането на проектите, тъй като наличният ресурс е 1.9 млрд. евро, заедно с националното финансиране, а включените проекти в нея към месец юни тази година, възлизат на около 4 млрд. евро. „Основен приоритет е довършването на АМ „Струма“, но и включването в обхвата на програмата на цялата на АМ „Хемус“. През последните години Северна България значително изостава в своето развитие от Южна България, като една от основните причини за това е недостатъчно добре развитата инфраструктура“, посочи Николина Ангелкова и уточни, че първите преговори с Европейската комисия са преминали в конструктивен тон, но още много работа трябва да бъде свършена, за да защитим националния интерес.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се планира да бъде финансирано проектирането на разширение на съществуващия мост на р. Дунав при Русе – Гюргево. Предвижда се по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния да се финансира проектирането на два нови моста на реката при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Тази информация министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова представи в рамките на научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения”. Организатори на събитието са катедра „Икономика на транспорта“ към УНСС и ВТУ „Тодор Каблешков“. В дискусиите участие взеха представители на академичната общност, бизнеса, държавната администрация и др./ МТИТС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg