EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приоритет са ИЗ на регионален принцип

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритет са ИЗ на регионален принцип

mail17:05 | 17.07.2023прегледи 787 коментарикоментари 0


Започва работа по създаването на ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип, съобщи икономическият министър Богданов. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори, както това се е случило с индустриалната зона "Доброславци", фокусирана върху автомобилната индустрия.

Изграждането на зоните трябва да е обвързано и с осигуряването на подходяща инфраструктура и в частност на съоръжения за производство на зелена енергия, които да са близо до зоните.

Необходимо е също да се облекчат административните процедури, свързани с изграждането на инфраструктура за зоните, които трябва да се изграждат предварително и да бъдат подготвени според конкретните нужди на сектора и инвеститорите, каза министърът.

Целта е да се съкрати времето за изпълнението на инвестиционните проекти – максимум до 6 месеца да се осигури възможност за начало на строителство по инвестиционния проект, който да може да бъде довършен в рамките на 24 месеца и инвеститорът да започне да плаща осигуровки и данъци в държавата.

Сега процесът до началото на строителство по проекта отнема понякога и 3 години. Министърът съобщи, че ще се подготвят плановете за развитие на зоните, управлявани от Националната компания "Индустриални зони", които към момента липсват.

Акцент ще бъде поставен върху Северна България, където има потенциал за развитие на индустриални зони, като целта е да се помогне на региона да навакса икономическото си изоставане спрямо Южна България, каза министърът.

Освен това, с предстоящото присъединяване на България към Шенген Северна България ще е сред основните бенефициенти на инвестиционни проекти, защото ще бъдат осигурени по-добри логистични връзки между Севера и Юга, добави икономическият министър. Според него тези зони биха могли да станат логистични или производствени хъбове в партньорство с ключовите ни партньори извън страната. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg