EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Примирие в Донбас от 15-и февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Примирие в Донбас от 15-и февруари

mail12:00 | 12.02.2015прегледи 1723 коментарикоментари 0


/обновена/ След близо 16-часови преговори лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ (00:00 ч.) на 15-и февруари, съобщи руският президент Владимир Путин. Киев и лидерите на сепаратистките области са подписали пътната карта за прилагане на мирния план.

Новата договореност предвижда воюващите страни да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия. Украинският парламент трябва да приеме конституционна реформа, която да гарантира правата на хората в Източна Украйна, заяви още Путин:

Успяхме да се договорим за най-главното. Защо преговорите продължиха толкова дълго? Според мен това е свързано с факта, че за съжаление киевските власти до момента отказват пряк контакт с представителите на Донецката и Луганска народна република. Работихме в наличните условия и успяхме да се договорим за доста неща.

Четиримата лидери подкрепят продължаването на преговорите между ЕС, Украйна и Русия за газовите доставки, добави руският президент.

По думите на Франсоа Оланд споразумението урежда политически конфликта, което ще облекчи значително ситуацията в Донбас, но все още предстои работа.

Украинският лидер Петро Порошенко добави, че в рамките на 19 дни трябва да бъдат освободени всички пленници, а изтеглянето на тежката артилерия ще започне два дни след прекратяване на огъня.
Лидерите от „нормандската четворка“ подновиха преговорите в Минск за уреждане на украинската криза, прекъснати за кратко тази сутрин, съобщи "Интерфакс".

Какво се случи по-рано?

По време на кратката пауза украинският президент Петро Порошенко заяви, че засега няма никакви добри новини. След 14-часови преговори Порошенко каза още, че руският му колега Владимир Путин е поставил неприемливи условия.

Споразумението за примирие е било готово, но лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск са отказали да го подпишат, съобщи руският информационен канал „Вести 24“. По непотвърдена информация документът е предвиждал прекратяване на огъня най-късно до четвъртък, изтегляне на тежкото въоръжение и създаване на зона за сигурност.

По-рано руската информационна агенция "Новости" съобщи, че преговорите между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция за уреждане на конфликта в Донбас са приключили. Според източник на агенцията Владимир Путин, Петро Порошенко, Ангела Меркел и Франсоа Оланд е трябвало да подпишат 10-точков план, който трябва да доведе до прекратяване на бойните действия в рамките на следващите 48 часа.

За участие в диалога на контактната група през последните часове пристигнаха и ръководителите на донецките и луганските сепаратисти Александър Захарченко и Игор Плотницки.
Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд са под натиск от събитията в района на бойните действия, които отнеха живота на най-малко петдесет души само през вчерашния ден. Общият брой на загиналите от миналия април, по официална статистика, надвишава 5 хиляди и 300, а десетки хиляди са принудени да живеят в бомбоубежища.

Междувременно украински и руски информационни агенции съобщават тази сутрин за нови тежки боеве в района на Мариупол. Сепаратистите са контраатакували в района на селището Широкино, овладяно преди два дни от правителствените сили.

Източник на "Франс прес" коментира, че основният препъникамък пред примирието е нежеланието на украинските власти да признаят бунтовническия контрол върху територия от над 500 квадратни километра, завзета през последния месец. Друг ключов въпрос - контролът върху 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според Киев, сепаратистите получават редовно военна помощ.

Фондовите борси реагираха положително на очертаващото се споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна след срещата на "нормандската четворка" в Минск, предадоха световните агенции. В Москва индексът ММВБ се повиши с 2,74 процента до 1811,94 пункта, а изчисляваният в долари РТС скочи с 5,96 на сто до 881,62 пункта, съобщи ТАСС. Курсът на рублата се понижи в търговията на Московската борса със 75 копейки до 64,5 рубли, а еврото повиши стойността си с 66 копейки до 73,29 рубли. В Киев индексът на Украинската борса UX нарасна с 6,44 на сто до 1108,67 пункта. В същото време курсът на долара спрямо украинската гривня се увеличи с 2,12 процента до 26,55 гривни. В Лондон водещият индекс FTSE по обяд отчиташе покачване с 0,36 на сто, франкфуртският DAX - с 1,21 процента, а парижкият САС 40 - с 0,73 процента.

Източник: БНР, БТА, снимки:kremlin.ru
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165