EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приключи ремонтът на пристанищен терминал "Видин-център"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приключи ремонтът на пристанищен терминал "Видин-център"

mail15:08 | 10.10.2022прегледи 483 коментарикоментари 0


Приключиха ремонтните дейности на пристанищен терминал "Видин-център", което даде възможност за увеличаване на капацитета на пристанището. Обектът е приет за експлоатация без забележки, каза за БТА Росен Борисов, директор на Клон - Териториално поделение (ТП) "Пристанище Лом" в Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).

Общата стойност на извършените дейности е 266 600 лв. без ДДС, като обектът е включен в годишната инвестиционна програма на дружеството и се финансира със собствени средства. Поради увеличаващите се през годините корабопосещения на пристанищен терминал "Видин-център" се наложи дооборудване на старото корабно място № 5 и пускане в експлоатация на още две корабни места - с номера 6 и 7, уточни Борисов. Обектът, предмет на обществената поръчка, се нуждаеше от нова визия, рехабилитация и оптимизация на пристанищните съоръжения, обслужващи пасажерския пътникопоток. Това наложи на 5-о корабно място да се изгради товарна стоманобетонова рампа, а на 6-о корабно място да се монтира метална товарна рампа и подвижна платформа (подемник) за обслужване на хора с намалена подвижност. По короната на кейовата стена пред 6-о корабно място са изградени 8 броя вързални устройства. На двете нови корабни места е изградено подземно електрозахранване и оборудване на електрически табла съгласно европейските изисквания.

Продължава реализацията на инвестиционната политика на ДППИ по отношение на пристанище за обществен транспорт Видин, за което срещаме необходимото разбиране и получаваме съдействие от Областната и Общинска управа и в лицето на кмета на Видин, каза още Росен Борисов.

През 2022 г. ДППИ обяви обществена поръчка с предмет "Изготвяне на Генерален план на пристанище за обществен транспорт "Видин-център“, по която предстои избор на изпълнител. С изготвянето на Генералния план се определят възможностите за дългосрочно развитие на пристанищния терминал, както и за влагане на необходимите инвестиции за реализацията на плануваните мероприятия, уточни Борисов.

След извършените ремонтни дейности и направените инвестиции значително се оптимизира дейността на пристанищните съоръжения, допълни Росен Борисов. Параметрите на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в участъка от "Речна гара" до "Телеграф капия" във Видин, са приведени в съответствие с нормативните изисквания и се осигурят необходимите условия за експлоатационната им годност. С извършените подобрения на пристанищен терминал "Видин-център" се увеличи капацитетът на едновременния дневен прием на повече от един пътнически кораби. Изпълнението на предвидените мероприятия подобри условията за достъп на хора с увреждания, които слизат от корабите на брега.

В последните години значително се увеличи броят на акостиралите на пристанищен терминал "Видин-център" круизни караби, като само от средата на март до днес са пристанали над 300 кораба с над 20 000 чуждестранни туристи, съобщиха за БТА от „Пристанище Видин“ ЕООД. 

Предстои в следващите месеци подготовка за възстановяване на дейността на фериботните превози по релацията Видин – Калафат. За целта ДППИ възложи изпълнението на обект „Възстановяване на проектните дълбочини в акваторията на пристанищен терминал „Фериботен комплекс - Видин“ на стойност 230 000 лв. без ДДС, финансирани със собствени средства на предприятието. Предстои реализацията на т.н драгиране, за да може да се възстанови фериботната линия Видин-Калафат, каза Росен Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg