EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приключи мащабен воден проект в Казанлък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приключи мащабен воден проект в Казанлък

mail18:15 | 11.12.2023прегледи 584 коментарикоментари 0


Официална церемония по закриване на строителния обект по проекта на “Водоснабдяване и канализация” (ВиК) ЕООД – Стара Загора, в Казанлък ще се състои на 12 декември на Централната помпена станция в града. Това съобщават от пресцентъра на дружеството.

На събитието ще присъстват кметът на Казанлък Галина Стоянова, управителят на ВиК - Стара Загора, Радостин Миланов, Чавдар Савов, представляващ обединението „ВиК Казанлък 2020“, заинтересовани страни, медии.

Проектът в Казанлък е финансиран по Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне „Изграждане на ВиК инфраструктура“ на бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД – Стара Загора. Проектът обхвана два обекта – единият е свързан с градския водопровод, а другият – с реконструкция на довеждащия водопровод от водоизточник “Сахране”.

В Казанлък беше осъществена подмяна на над 20 хиляди метра водопроводна мрежа в комбинация с управление на налягането, за постигането на което се обособиха три зони за управление на потреблението, в които с точност се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане, уточняват от дружеството. Реконструирана е 863 м от канализационната мрежа на града. 

Основните цели на проекта са реконструкция на старата водопроводна мрежа по улиците на трите зони и преустановяване на авариите, монтиране на водомери с логери, чрез които ще се измерват подадени и консумирани водни количества и налягане, поставяне на пожарни хидранти съгласно строително–техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, ограничаване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което ще подобри работата на пречиствателната станция за отпадни води.

Вторият обект представлява реконструкция на външния довеждащ водопровод от събирателна стая “Сахране“ до водоем при Централната помпена станция в Казанлък, с тръби от сферографитен чугун с обща дължина 12 386 метра, посочват още от ВиК.

Монтирани са разпределителни шахти в местата на пресичане на довеждащия водопровод с двата довеждащи водопровода от другите водоизточници. По този начин ще може да се прехвърлят водни количества при необходимост между водоснабдителни системи “Казанлък“ и “Стара Загора-Дунавци“. Така ще се постигне гъвкав режим на експлоатация на двете водоснабдителни системи и възможност за гравитачно прехвърляне на допълнителни водни количества за задоволяване нуждите на двата най-големи града на обособената територия.

Строителство за двата обекта е на обща стойност над 27 милиона лева. От ВиК – Стара Загора отбелязват, че и за двата обекта дейностите са извършени в срок и без забележки.

Както БТА информира, реализацията на ВиК проекта в Казанлък започна в началото на 2022 година. На работна среща с представители на "Ситигаз България"ЕАД, EVN и "ВиК" ЕООД кметът Галина Стоянова е настояла да се използват всички възможности за съвместна, координирана работа, която да води до цялостно обновяване на улиците и е призовала за качествено и бързо възстановяване на аварии и присъединявания на обекти на територията на общината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg