EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приключенският туризъм привлича, независимо от сезона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приключенският туризъм привлича, независимо от сезона

mail13:45 | 05.10.2010прегледи 1205 коментарикоментари 0


Алтернативният туризъм е единствената форма, която извън активните сезони може да привлече чуждестранни туристи в страната и да направи България целогодишно предпочитана туристическа дестинация. Това каза пред журналисти Стоян
Михайлов, представител на компанията, подготвила изследване за нагласите на чуждестранните посетители в България към специализираните видове туризъм - културно-познавателен, еко, селски, СПА и уелнес.
Елементът приключение е това, което би могло да привлече още туристи да посетят страната. Това се отнася най-вече за еко и културния туризъм, но ако се предложи и на хората, предпочели селския туризъм или спа туризма, също би работило добре, каза
Стоян Михайлов.
За да стане България целогодишно предпочетена дестинация, освен включването на приключенския елемент, е необходимо да се подобри инфраструктурата, в някои случаи обслужването и в частност при селския туризъм, защото там, където той се
практикува, българите не разбират чужди езици. Проблем за екотуризма е комуникацията, защото чуждестранните туристи предпочитат да го практикуват чрез туроператори. Друг проблем е свързан с необходимостта от активизиране на представянето на националния туристически продукт.  
В изследването са обхванати 9000 чуждестранни туристи, посетители на страната и практикували специализирани форми на туризъм. Проучването е правено между април и началото на юни тази година.
Сред основните изводи е, че страната е привлекателна за чуждестранните туристи и те са доволни от предложения продукт.
Най-сериозният проблем според анкетираните е състоянието на инфраструктурата, трафика, липсата на достатъчно информация за тези специализирани форми на туризъм.
Факторите, които определят избора на България като туристическа дестинация за специализирани форми на туризъм са  природата, наличието на допълнителни туристически услуги. Според анкетираните културният туризъм у нас се избира заради
забележителностите на страната, спа туризмът заради достъпните цени, природата е доминираща при избора на еко и селски туризъм.
Според проучването основни конкуренти на страната са Гърция, Турция и Румъния, както и традиционните дестинации за този специализиран вид туризъм.
Проучването показва, че има пряка връзка между по-ранното планиране на почивката и ползването на туристически пакети.
Основен фактор за набиране на информация и избор на това къде да се почива е туристическата агенция. Това важи особено при екотуризма. Роля играят и интернет посещенията.
Над половината от анкетираните са избрали къде и как ще почиват в последния месец преди пътуването, 40-45 на сто са направили по-ранно планиране.
Средният брой на нощувките е шест, с най-дълъг престой у нас са туристите от Русия, а най-малко от Балканите. Средният разход на турист на ден е 67 евро, а за цялата почивка 379 евро.
Най-много суми са оставали у нас хората, практикували културен туризъм. 47 на сто от почивалите в страната са пристигнали с предплатен туристически пакет.
Според проучването мъжете предпочитат културния и екотуризъм, като екотуризмът е по-атрактивни за младите. Спа туризмът се предпочита от по-възрастните и от жените.
Освен на представянето на изследване за нагласите на чуждестранните посетители в България към специализираните видове туризъм БТА е домакин на презентация на маркетингови изследвания за нагласите на туристите и позициите на България на 10 генериращи пазара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg