EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приет европейски документ за депортация на нелегални

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приет европейски документ за депортация на нелегални

mail10:34 | 21.09.2016прегледи 822 коментарикоментари 0


Предложение на ЕК за стандартизиран европейски пътен документ, който да ускори връщането на граждани на трети страни, пребиваващи незаконно на територията на държавите - членки на ЕС, без наличието на валидни паспорти или лични карти, беше прието преди дни от  Европейския парламент, съобщи Информационното бюро на ЕП в България.
Ключова цел за европейските депутати бе да засилят характеристиките за сигурност и техническата защита на формуляра, така че да насърчат неговото признаване от трети страни. За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите.
Към момента органите на трети страни трудно признават пътните документи за връщане, предоставени от държавите членки, поради различни причини, включващи липсата на подходящи стандарти за сигурност, както и заради различаващите се формати на тези документи, се отбелязва в резолюцията на парламента, одобряваща регламента.
Проекторезолюцията, съставена от Юси Хала-ахо (ЕКР, Финландия), беше приета с 494 гласа "за", 112 "против" и 50 "въздържал се".
Статистиката на Европейската комисия също посочва, че през 2014 г. в ЕС по-малко от 40 процента от решенията за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни са били изпълнени.
"Ниският процент на изпълнените решения за връщане подкопава сериозно доверието на нашите граждани в европейските политики за даване на убежище и имиграция. Това също така насърчава злоупотребите със системите за даване на убежище в Европа. Макар че стандартизираният формуляр за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни не е магическо решение, той е една стъпка във вярната посока, когато става въпрос за прилагане на съществуващото законодателство и решения", каза Хала-ахо.
Новият регламент предвижда общ формат за европейски пътен документ, обновявайки необвързващата препоръка на Съвета от 1994 г. За да се предотврати подправянето и фалшификациите, хармонизираните формати на формуляра за пътни документи за връщане ще прилагат същите стандарти за сигурност като водни знаци, които са били приети през 2002 г. за издаването на визи от странитe членки на ЕС на лица без валидни пътни документи.
Законодателният проект все още трябва да бъде одобрен и от Съвета на министрите, за да влезе в сила. Той ще влезе в сила на двайсетия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146